ßßß Cookit - przepis na Rolady ze schabu z mięsem mielonym

Rolady ze schabu z mięsem mielonym

nazwa

Wykonanie

Od dziecka pamiętam rolady ze schabu nadziewane mięsem mielonym, które robiła nam mama wiedząc, że jasne mięso schabu bardziej przypada nam do gustu niż te ciemne, wołowe. Niestety należałam do tej grupy dzieci niejadków, więc mama stawała na głowie by przygotować to co lubimy. Dziś sama je robię swojej rodzinie. Są przepyszne, a podane z sosem i kluskami śląskimi nie mają sobie równych! Zapraszam :)
SKŁADNIKI: (5 szt.)
- 5 plastrów schabu na kotlety
- 200 g mięsa mielonego mieszanego
- namoczona bułka
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- musztarda łagodna
- sól, pieprz, biały pieprz
- ziele angielskie i liść laurowy
- mąka (opcjonalnie do zagęszczenia sosu)
- olej do smażenia
- nić
PRZYGOTOWANIE:
Schab myjemy, osuszamy i cienko rozklupać. W misce mieszamy mięso mielone, odciśniętą bułkę, połowę cebuli pokrojonej w kosteczkę. Doprawiamy do smaku. Każdy płat schabu smarujemy cienko musztardą, solimi i pieprzymy białym pieprzem. Z mięsa mielonego robimy kulkę, układamy na kotlecie i szczelnie zawijamy pomagając sobie nicią. Na rozgrzanej patelni z olejem podsmażamy na brązowo rolady. Po tym czasie podlewamy je szklanką wody, dodajemy obrany czosnek, pokrojone pół cebuli, liść laurowy i ziele angielskie. Przykrywamy i dusimy na lekkim ogniu ok. godzinę. Po tym czasie doprawiamy sos, blendujemy i ewentualnie podbijamy mąką. Przed podaniem z rolad odwijamy nici. Smacznego!
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2013/02/rolady-ze-schabu-z-miesem-mielonym.html