Wykonanie
Od dziecka pamiętam rolady ze
schabu nadziewane
mięsem mielonym, które robiła nam mama wiedząc, że jasne
mięso schabu bardziej przypada nam do gustu niż te ciemne, wołowe. Niestety należałam do tej grupy dzieci niejadków, więc mama stawała na głowie by przygotować to co lubimy. Dziś sama je robię swojej rodzinie. Są przepyszne, a podane z sosem i kluskami śląskimi nie mają sobie równych! Zapraszam :)
SKŁADNIKI: (5 szt.)- 5 plastrów
schabu na kotlety- 200 g
mięsa mielonego mieszanego- namoczona
bułka-
cebula- 3 ząbki
czosnku-
musztarda łagodna-
sól,
pieprz,
biały pieprz-
ziele angielskie i
liść laurowy-
mąka (opcjonalnie do zagęszczenia sosu)-
olej do smażenia- nićPRZYGOTOWANIE:
Schab myjemy, osuszamy i cienko rozklupać. W misce mieszamy
mięso mielone, odciśniętą
bułkę, połowę
cebuli pokrojonej w kosteczkę. Doprawiamy do smaku. Każdy płat
schabu smarujemy cienko
musztardą, solimi i
pieprzymy białym pieprzem. Z
mięsa mielonego robimy kulkę, układamy na kotlecie i szczelnie zawijamy pomagając sobie nicią. Na rozgrzanej patelni z
olejem podsmażamy na brązowo rolady. Po tym czasie podlewamy je szklanką
wody, dodajemy obrany
czosnek, pokrojone pół
cebuli,
liść laurowy i
ziele angielskie. Przykrywamy i dusimy na lekkim ogniu ok. godzinę. Po tym czasie doprawiamy sos, blendujemy i ewentualnie podbijamy
mąką. Przed podaniem z rolad odwijamy nici. Smacznego!