ßßß
400g schabu3 średniej wielkości marchewki1 duża cebula200ml śmietany 12%500ml wody3 łyżki chrzanu, u mnie od Reypol1 czubata łyżka mąkisól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskieolej1. Schab kroimy w plastry. Przekrawamy je na pół, rozbijamy, obsypujemy solą, pieprzem i majerankiem.2. Marchewkę obieramy i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w kostkę.3. Na rozgrzanym oleju podsmażamy schab do zezłocenia, z dwóch stron.4. Do schabu wlewamy 500ml wody, dodajemy cebulę, marchewkę, liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem przez około 30 minut.5. Po tym czasie dodajemy chrzan, śmietanę i mąkę rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody (zagęści sos). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy jeszcze około 10 minut, do momentu aż sos zgęstnieje.

