Wykonanie
Bardzo lubię połączenia ostre-słodkie. Odzwierciedleniem tego jest dzisiejszy sos, połączenie
ostrego chrzanu i słodkawej
marchewki. Przed przygotowaniem tego dania po raz kolejny w ruch poszła książka kucharska wydana jeszcze przed moim urodzeniem. ;-) I choć wielkiej filozofii w tym nie ma, książka ta to fantastyczna sprawa, zwłaszcza dla kogoś kto ma tendencję do zbytniego kombinowania w kuchni. Wyszło jak zwykle prosto i smacznie. Tak jak lubimy najbardziej!
400g
schabu3 średniej wielkości
marchewki1 duża
cebula200ml
śmietany 12%500ml
wody3 łyżki
chrzanu, u mnie od Reypol1 czubata łyżka
mąkisól,
pieprz,
majeranek,
liść laurowy,
ziele angielskieolej1.
Schab kroimy w plastry. Przekrawamy je na pół, rozbijamy, obsypujemy
solą,
pieprzem i
majerankiem.2.
Marchewkę obieramy i kroimy w plastry.
Cebulę kroimy w kostkę.3. Na rozgrzanym
oleju podsmażamy
schab do zezłocenia, z dwóch stron.4. Do
schabu wlewamy 500ml
wody, dodajemy
cebulę,
marchewkę,
liść laurowy i
ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem przez około 30 minut.5. Po tym czasie dodajemy
chrzan,
śmietanę i
mąkę rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej
wody (zagęści sos). Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Dusimy jeszcze około 10 minut, do momentu aż sos zgęstnieje.