Wykonanie
Zrazy zrobione z
chudej szynki wieprzowej lubię zdecydowanie więcej niż te z
wołowiny. Są delikatniejsze a robi się je dokładnie tak samo jak tradycyjne zrazy wołowe.Składniki:1,5 kg
chudej szynki wieprzowej2-3
ogórki kiszone2
cebulekawałek
boczku wędzonegołyżeczka
musztardy sarepskiej
sól,
pieprzziele angielskieliść laurowybulionłyżka
mąki (do sosu)trochę
śmietany 18% (do sosu)Wykonanie:
Mięso myjemy, kroimy na plastry centymetrowej grubości. Następnie ubijamy każdy kawałek z obu stron.
Boczek,
ogórki kroimy w paski,
cebulę w kostkę. Każdy plaster
mięsa solimy i
pieprzymy smarujemy ostrą
musztardą i nakładamy na niego pasek
boczku,
ogórka i trochę
cebuli. Po wierzchu posypujemy słodka
papryką, spinamy wykałaczką lub obwiązujemy nitką.
Olej rozgrzewamy na patelni, i obsmażamy zrazy dość mocno na rumiano z każdej strony.
Cebule pokrojoną w piórka dorzucamy do podsmażonego
mięska. Następnie podlewamy zrazy
bulionem, dodajemy
liść laurowy,
ziele angielskie i gotujemy ok 1h na małym ogniu. Następnie zagęszczamy sos
mąką rozmieszaną z zimną
wodą, zabielamy
śmietanką i doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem lub ew.
przyprawą maggi. Podajemy z
ziemniakami, kopytkami, kluskami na parze i
buraczkami lub modrą (czerwoną) zasmażaną
kapustą.