ßßß
Cookit - przepis na Zrazy wołowe zawijane z boczkiem i ogórkiem
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Zrazy wołowe zawijane z boczkiem i ogórkiem
Składniki
Boczek wędzony
Ogórek kiszony
Musztarda
Cebula
Mąka
Sól
Pieprz
Papryka słodka
Olej
Bulion
Ziele angielskie
Liść laurowy
Wykonanie
Dzisiaj przepis bardzo tradycyjny - roladki wołowe czyli zrazy z
boczkiem
i
ogórkiem
SKŁADNIKI500 g ligawy - ładnie się rozbija i dusi
4 długie plastry
boczku wędzonego
4 małe
ogórki kiszone
musztarda
1
cebula
mąka
do obtoczenia
sól
,
pieprz
słodka papryka
olej
do smażenia1 szklanka
bulionu
ziele angielskie
liście laurowe
PRZYGOTOWANIE
Mięso
kroimy na 4 plastry. Rozbijamy cienko tłuczkiem. Solimy,
pieprzymy
i smarujemy
musztardą
. Kładziemy plastry
boczku
i
ogórki
. Zwijamy i spinamy wykałaczkami.
Doprawiamy jeszcze
solą
,
pieprzem
i
papryką
i obtaczamy w
mące
. Obsmażamy na gorącym tłuszczu z każdej strony.. Przekładamy zrazy do garnka. Na patelni z pozostałym tłuszczem podsmażamy pokrojoną
cebulę
. Przekładamy ją do zrazów i podlewamy
bulionem
. Wrzucamy kilka ziaren
ziela angielskiego
i
liści laurowych
. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości - około godzinę. Powstały sos możemy podbić niewielką ilością
mąki
i
śmietany
.Pyszne zrazy gotowe :)
Smacznego :)
Źródło:
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2015/02/zrazy-woowe-zawijane-z-boczkiem-i.html
Przepisy powiązane
KOTLETY Z KARCZKU DUSZONE W MUSZTARDZIE
ZRAZY Z SZYNKI WIEPRZOWEJ
Zrazy wołowe, zawijane
Rolady śląskie z podsmażanymi lanymi kluseczkami
Zrazy wołowe
Składniki powiązane (0)