Wykonanie
Poziom trudnościZrazy wołowe, zawijane to popularna potrawa kuchni polskiej, znana od ponad 200 lat. Najczęściej przyrządza się je (tak jak u mnie) z
wołowiny, ale równie dobrze smakują zrazy baranie czy cielęce. W zrazy zawijane można zawinąć różne farsze, ja wykorzystałam
wędzony boczek,
cebulę,
ogórka kiszonego i
musztardę – najlepiej ostrą. Najlepszymi dodatkami do tego dania są wszelkiego rodzaju
kasze, a także
ziemniaki (na sypko lub purée), kluski śląskie lub kopytka, oraz surówki z kiszonek. Na Śląsku zrazy nazywane są roladami i podawane z kluskami śląskimi i modrą
kapustą. Opis potrawy po raz pierwszy został przedstawiony w 1783 roku, w książce kucharskiej Wojciecha Wincentego Wielądka „Kucharz doskonały”.Porcja dla ok. 5 – 6 osóbSkładniki:800 g udźca wołowegoostra
musztarda (rosyjska lub Dijon)200 g
wędzonego boczku (w cienkich plastrach)2-3
ogórki kiszone1-2
cebule1 łyżka
mąki3 łyżki
oleju rzepakowego500 ml
wody2
liście laurowe5 ziaren
ziela angielskiego1 łyżeczka
soli½ łyżeczki mielonego
pieprzu1 średnia
cebula1 łyżeczka
słodkiej papryki w proszkuwykałaczkiSposób przygotowania:
Mięso pokroić w ½ cm plastry w poprzek włókien.
Każdy plaster rozbić tłuczkiem (ja nakrywam
mięso złożoną na pół folią spożywczą, ponieważ używam drewnianego tłuczka zrobionego jeszcze przez mojego dziadka i nie chcę go zniszczyć, a poza tym
mięso nie „chlapie” podczas tłuczenia).
Ogórki i
cebule pokroić wzdłuż na tyle części ile mamy plastrów
mięsa.
Na każdym plastrze rozsmarować ½ łyżeczki
musztardy, na tym położyć odpowiedni plasterek
boczku, na brzegu położyć kawałek
cebuli i
ogórka.
Kawałki
mięsa ciasno zawinąć w rulony, spiąć wykałaczkami.
Na patelni rozgrzać
olej. Każdy rulon obtoczyć delikatnie w
mące i obsmażyć z obu stron, aż będą rumiane.
W garnku lub szybkowarze zagotować
wodę wraz z
przyprawami, do niej przełożyć wszystkie podsmażone rolady.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zrumienić ją na tłuszczu po smażeniu
mięsa, na koniec dodać
paprykę w proszku, lekko przesmażyć, zalać 1 łyżką wazową
wody z garka, przemieszać i wszystko przełożyć do garnka (szybkowaru).
W zwykłym garnku wszystko gotujemy przez ok. 2½ godziny, w szybkowarze gotujemy ok. 50 minut.
Zrazy wołowe, zawijane z
kaszą quinoa i surówką z czerwonej,
kiszonej kapusty .
Smacznego!