ßßß Cookit - przepis na Zrazy z karkówki

Zrazy z karkówki

nazwa

Wykonanie

Przepis na zrazy wołowe znajdziecie na blogu, ale tym razem proponuję Wam równie pyszne, ale zdecydowanie szybsze w przygotowaniu zrazy z karkówki.
Przepisy na Wielkanoc tutaj.
1 kg karkówki
kilka ogórków kiszonych lub konserwowych
duża cebula
sól, pieprz ziołowy i naturalny
musztarda
olej do smażenia
woda + liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, słodka papryka
mąką do zagęszczenia sosu
Karkówkę pokroić na kotlety, które mocno rozbić tłuczkiem.
Mięso posypać z każdej strony solą i pieprzem.
Rozsmarować na każdym kawałku musztardę.
Ogórki pokroić w słupki, a cebulę w piórka.
Na kotletach układać w poprzek po kawałku ogórka i cebuli, a następnie zwijać, jak zwykłe zrazy.
Można wspomóc się wykałaczkami, aby całość dobrze się trzymała.
W większym rondlu rozgrzać olej i podsmażyć zrazy, a następnie zalać mięso wodą (ja często dosypuję też przyprawy).
Dusić przez godzinę aż mięso będzie miękkie.
Sos można zagęścić mąką.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2016/03/zrazy-z-karkowki.html