Wykonanie
Pyszne kotlety z karczku duszone w musztardzie i
cebuli. Możemy je podawać i na zimno do
chleba i na gorąco do obiadu.
SKŁADNIKI :1 kg karczku, pokrojony na kotlety
sól,
pieprz i
słodka papryka2
cebule1
liść laurowy,
ziele angielskie i
pieprz w ziarnkach2 szklanki
bulionu ( może byc z kostki )1 łyżka
musztardy chrzanowej1 łyżka
musztardy francuskiej2
jajkamąka do panierowania
olej do obsmażenia kotletówPRZYGOTOWANIE :Kotlety z karczku rozbijamy tłuczkiem niezbyt cienko, jeżeli są duże przecinamy na pół.Doprawiamy do smaku.Panierujemy każdy w
jajku i
mące, następnie smażymy na złoto, na
oleju z jednej i drugiej strony.Kotlety przekładamy do garnka lub wyższej patelni. dodajemy obie
musztardy, ziele,
liść laurowy,
pieprz i pokrojoną w talarki
cebulę.Wlewamy
bulion i dusimy kotlety pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie odkrywamy patelnię i pozwalamy odparować całym płynom, ewentualnie doprawiamy do smaku, (gdyby były twarde, dolewamy
bulionu i dusimy dalej).Kotlety delikatnie wykładamy na talerz lub półmisek. Są bardzo miękkie i smaczne. Podajemy do
ziemniaków,
kaszy lub
pieczywa. Smacznego.