ßßß Cookit - przepis na Pulpety wołowe w sosie cebulowym

Pulpety wołowe w sosie cebulowym

nazwa

Wykonanie

Po pewnym nieudanym eksperymencie kulinarnym, o którym kiedyś napiszę, postanowiłam użyć własnej wyobraźni i zrobić bardzo proste pulpety w sosie cebulowym . Zrobiłam je z mięsa mielonego wołowego i bardzo tradycyjnych "polskich" przypraw(mam na myśli ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz:)). Podobne pulpety robiłam kiedyś bardzo często i największą frajdę sprawiało mi przygotowywanie sosów(choć w przypadku takich pulpetów, nie jest to skomplikowane). Smak tego sosu, nie tylko moim zdaniem, był wyśmienity, a jedyną wadą była zbyt mała ilość(przynajmniej dla mojego męża). Świetne z ziemniakami lub jakąś kaszą i surówką z kiszonej kapusty.
400-500g mięsa mielonego wołowego(najlepiej chudego)
3 duże cebule
2 rosołki wołowe lub sos wołowy w kostkach
liść laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
2 łyżki mąki
olej do smażenia
mąka do obtaczania
sól i pieprz
woda
Do mielonego mięsa dodajemy sól i pieprz, wyrabiamy masę. Formujemy niewielkie kulki i obtaczamy w mące. Na rozgrzanym oleju smażymy kulki z obu stron na bardzo rumiano. Wyjmujemy. Na tym samym tłuszczy smażymy pokrojoną w półplasterki cebulę. Zagotowujemy wodę(ok 1 litra) dodajemy ziele, liścia i kostki(ja użyłam kostek wołowych do sosów z Lidla). Wrzucamy mięsne kulki i cebulę. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu ok godziny. Sos zagęszczamy dwoma łyżkami mąki rozprowadzonymi uprzednio z zimną wodą. Zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Można posypać zieloną pietruszką.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2008/08/pulpety-woowe-w-sosie-cebulowym.html