Wykonanie
Po pewnym nieudanym eksperymencie kulinarnym, o którym kiedyś napiszę, postanowiłam użyć własnej wyobraźni i zrobić bardzo proste pulpety w sosie
cebulowym . Zrobiłam je z
mięsa mielonego wołowego i bardzo tradycyjnych "
polskich" przypraw(mam na myśli
ziele angielskie,
liść laurowy,
sól i
pieprz:)). Podobne pulpety robiłam kiedyś bardzo często i największą frajdę sprawiało mi przygotowywanie
sosów(choć w przypadku takich pulpetów, nie jest to skomplikowane). Smak tego sosu, nie tylko moim zdaniem, był wyśmienity, a jedyną wadą była zbyt mała ilość(przynajmniej dla mojego
męża). Świetne z
ziemniakami lub jakąś
kaszą i surówką z
kiszonej kapusty.
400-500g
mięsa mielonego wołowego(najlepiej chudego)3 duże
cebule2 rosołki wołowe lub sos wołowy w kostkach
liść laurowy4 ziarna
ziela angielskiego2 łyżki
mąkiolej do smażenia
mąka do obtaczania
sól i
pieprzwodaDo
mielonego mięsa dodajemy
sól i
pieprz, wyrabiamy masę. Formujemy niewielkie kulki i obtaczamy w
mące. Na rozgrzanym
oleju smażymy kulki z obu stron na bardzo rumiano. Wyjmujemy. Na tym samym tłuszczy smażymy pokrojoną w półplasterki
cebulę. Zagotowujemy
wodę(ok 1 litra) dodajemy ziele, liścia i kostki(ja użyłam kostek wołowych do
sosów z Lidla). Wrzucamy
mięsne kulki i
cebulę. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu ok godziny. Sos zagęszczamy dwoma łyżkami
mąki rozprowadzonymi uprzednio z zimną
wodą. Zagotowujemy. Doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku. Można posypać zieloną
pietruszką.