Wykonanie
Wróciłam do domu mając wielką ochotę na coś pysznego, gorącego - dziś zimno, mokro i nieprzyjemnie. Gulasz - w taką pogodę brzmi nieźle, prawda? Więc dziś mamy na obiad jak najbardziej tradycyjny, pięknie pachnący gulasz z
indyka. Jego wielką zaletą jest to, że przygotowałam go w niecałą godzinę.
Składniki :ok. 1 kg
fileta z piersi indykaok. 2 szklanki
wody1
cebula2 małe ząbki
czosnku1
liść laurowy3 ziarna
ziela angielskiego2 łyżki
mąki4 łyżki
olejukilka gałązek świeżego
lubczykusól,
pieprz do smakuPrzygotowanie :Umyte i osuszone
mięso kroję w średniej wielkości kawałki, lekko je
solę, każdy dokładnie panieruję w połowie
mąki i układam na patelni z rozgrzanym
olejem. Smażę
mięso na mocno rumiany kolor- porcjami, by jednorazowo nie układać go zbyt wiele na patelni.W brytfance zagotowuję
wodę z pękiem liści
lubczyku (najlepiej je związać), dodaję
ziele angielskie i
liść laurowy. Do brytfanki przekładam podsmażone
mięso i posiekany
czosnek - duszę wszystko pod przykryciem. W międzyczasie na
oleju pozostałym na patelni smażę posiekaną w kostkę
cebulę, gdy się zeszkli dodaję pozostałą
mąkę. Wlewam kilka łyżek płynu z gotującego się
mięsa, i rozprowadzam zasmażkę - wlewam ją do brytfanki. Wyjmuję liście
lubczyku, doprawiam wszystko do smaku
solą i
pieprzem, jeszcze chwilę razem duszę.Przepis autorski.