Wykonanie
Bardzo często robię taki obiadek. Gości u nas na
stole nawet kilka
razy w miesiącu. Jest to danie typu "Mama mnie nauczyła". Jako dodatki polecam
buraczki ćwikłowe lub surówkę z
kapusty pekińskiej . Na zdjęciach jest akurat widoczna ta druga propozycja.
Składniki:0,5 kg
surowej szynki1
cebulka1 ząbek
czosnku1 łyżka
kminku w ziarenkach2 szklanki
wodyolej do smażenia2-3 łyżki
śmietany 18%2-3 łyżki
mąkipieprzsólkilka ziarenek
ziela angielskiegoliść laurowySposób przygotowania:1.
Szynkę myjemy, wycieramy, kroimy na 6 kawałków. Rzucamy na rozgrzany
olej i chwilę smażymy aż się dobrze zarumieni.2. W międzyczasie siekamy
cebulę i
czosnek, rumienimy na
oleju w rondelku, dolewamy 2 szklanki
wody, wrzucamy kostkę wołową, dodajemy
ziele angielskie i
liść laurowy, podgrzewamy.3. Kiedy
mięso jest już zrumienione, dodajemy go do rondelka z
wodą i gotujemy do miękkości (ok. 1-1,5 godziny w zależności jak są duże kawałki
szynki). W międzyczasie dodajemy
kminek i dolewamy
wodę jeśli za dużo wyparuje.4. W miseczce mieszamy
mąkę i
śmietanę, dodajemy trochę zimnej
wody. Wlewamy do rondelka z
mięsem i energicznie mieszamy. Można wcześniej wyciągnąć
mięso by łatwiej zamieszać sos. Ja nie wyciągam.5. Na koniec doprawiamy
pieprzem.
SMACZNEGO :)