Wykonanie
Dawno już nie
jadłam duszonych żołądków.Pamiętam jak moja mama kiedyś je przyrządziła.Postanowiłam przypomnieć sobie zatem ten ich smak.Wyszły pyszne!Składniki:żołądki indycze3 szt.
cebuliłyżeczka mielonego
kminkusól,
pieprzsłodka i
ostra papryka2-3 ząbki
czosnkupół szklanki pasty z
pomidorówliście lauroweziele angielskieolejŻołądki dokładnie umyłam.
Obgotowałam je przez około 30 minut,dodając
ziele angielskie i
liście laurowe.Wylałam
wodę i ponownie je obgotowałam.Czym dłużej tym będą miększe.
Następnie pokroiłam je na plasterki.Można w kostkę jak wolicie.Przyprawiłam
przyprawami.
Podsmażyłam pokrojoną w plasterki
cebulę,dorzucając do niej pod koniec smażenia starty
czosnek.
Wymieszałam ją z żołądkami.
Wlałam pastę
pomidorową,trochę
olejui podlałam wszystko
wodą.
Podsmażyłam słodką i ostrą
czerwoną paprykę.
Wymieszałam wszystkie składniki.
Dusiłam je w naczyniu żaroodpornym pod przykryciemokoło 1-1,5 godziny.Co jakiś czas mieszałam i podlewałam
wodą.Smacznego!