Wykonanie
Składniki na leczo:1 średnia
cukinia4
papryki (żółta, zielona, czerwona, pomarańczowa)2
cebule300 g
kiełbasy1 puszka
pomidorów2
liście laurowe4 ziarenka
ziela angielskiegosól,
pieprz,
czosnek granulowany, słodka i
ostra papryka do smaku
olej do smażeniaSposób przyrządzenia:
Cebulę pokroić w grubą kostkę, do większego garnka wlać
olej (tyle, aby zakryło nam całe dno), wrzucić
cebulę i zeszklić.W
między czasie umyć i pokroić w kostkę
paprykę. Gdy
cebula się zeszkli dodać do niej pokrojoną
paprykę, 2
liście laurowe, 4 ziarenka
ziela angielskiego, szklankę
wody, wymieszać i dusić ok.10 min.Następnie umyć, pokroić w kostkę
cukinię i również dodać wraz z puszką
pomidorów. Dusić.Podczas duszenia,
kiełbasę pokroić w plasterki, podsmażyć na patelni i dodać do garnka. Całość dusić do miękkości
cukinii.Pod sam koniec doprawić
solą,
pieprzem,
czosnkiem granulowanym,
papryką słodką i ostrą.Podawać ze świeżym
pieczywem.