ßßß Cookit - przepis na Leczo z cukini

Leczo z cukini

nazwa

Wykonanie

Czy mogłam przejść obojętnie obok olbrzymiej cukinii, która patrzyła na mnie ze sklepowej półki? Oczywiście, że nie. Tym bardziej, że pogoda była prawie letnia, a mi zapachniało cukiniowym leczem, jakie bardzo często robiłam lata temu, gdy w moje ręce trafiła taka właśnie, słusznych rozmiarów cukinia. Nikt nie protestował, że cukiniowe leczo robiłam dwa dni pod rząd. Cieszyliśmy się i z pięknej pogody i z letnich smaków. A cukinia zatopiona w pomidorowo-paprykowym sosie była pyszna!
2 cebule, pokrojone w kostkę
2 pęta dobrej kiełbasy, pokrojonej w plastry
3 ząbki czosnku, zmiażdżone
1 papryczka chilli, pokrojona w drobną kostkę
2-3 papryki, pokrojonej w krótkie paski
1 puszka pomidorów
Pół dużej cukinii ze skórką, pokrojonej w dużą kostkę
1 liść laurowy
4 ziela angielskie
2 łyżeczki suszonej bazylii
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka suszonej papryki
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
olej do smażenia
Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, dodajemy kiełbasę i dalej podsmażamy. Dodajemy papryki, chilli i czosnek i dalej smażymy kilka minut. Dodajemy pomidory wraz z sokiem, liść laurowy i ziele angielskie. Przykrywamy i dusimy ok 15 minut. Dodajemy cukinię i przyprawy. Dusimy do miękkości cukinii, ale tak, by się nie rozgotowała. W czasie duszenia można podlać wodą, jeśli wolimy rzadsze. Pod koniec duszenia doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2011/04/leczo-z-cukini.html