Wykonanie
Czy mogłam przejść obojętnie obok olbrzymiej
cukinii, która patrzyła na mnie ze sklepowej półki? Oczywiście, że nie. Tym bardziej, że pogoda była prawie letnia, a mi zapachniało
cukiniowym leczem, jakie bardzo często robiłam lata temu, gdy w moje ręce trafiła taka właśnie, słusznych rozmiarów
cukinia. Nikt nie protestował, że
cukiniowe leczo robiłam dwa dni pod rząd. Cieszyliśmy się i z pięknej pogody i z letnich smaków. A
cukinia zatopiona w
pomidorowo-
paprykowym sosie była pyszna!
2
cebule, pokrojone w kostkę2 pęta dobrej
kiełbasy, pokrojonej w plastry3 ząbki
czosnku, zmiażdżone1
papryczka chilli, pokrojona w drobną kostkę2-3
papryki, pokrojonej w krótkie paski1 puszka
pomidorówPół dużej
cukinii ze skórką, pokrojonej w dużą kostkę1
liść laurowy4
ziela angielskie2 łyżeczki suszonej
bazylii1 łyżeczka
oregano1 łyżeczka suszonej
paprykisól i świeżo zmielony
pieprz do smaku
olej do smażeniaNa rozgrzanym
oleju podsmażamy
cebulę, dodajemy
kiełbasę i dalej podsmażamy. Dodajemy
papryki,
chilli i
czosnek i dalej smażymy kilka minut. Dodajemy
pomidory wraz z
sokiem,
liść laurowy i
ziele angielskie. Przykrywamy i dusimy ok 15 minut. Dodajemy
cukinię i
przyprawy. Dusimy do miękkości
cukinii, ale tak, by się nie rozgotowała. W czasie duszenia można podlać
wodą, jeśli wolimy rzadsze. Pod koniec duszenia doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.