Wykonanie
Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o... warzywa sezonowe!To teraz najlepszy i najtańszy sposób na udany obiad.Czas na tapetę wziąć
cukinię i
paprykę. Jak dorzucimy do tego dobrą
kiełbaskę, wychodzi całkiem smaczne leczo! I o to chodzi, żeby było smacznie i tanio!
SKŁADNIKI:1 duża
cukinia3
papryki (czerwona, żółta, zielona)1
cebula2 ząbki
czosnku250 g dobrej
kiełbasy200 g
boczku5
pomidorów1 puszka
pomidorów w kawałkachtluszcz do smażenia
ziele angielskie,
liść laurowy,
sól,
pieprz,
zioła prowansalskieWYKONANIE:Na rozgrzany tłuszcz wrzucić
cebulkę posiekaną w piórka i
czosnek, następnie dorzucamy
kiełbasę. Sposób krojenia
kiełbasy - dowolny. Do tego wrzucamy pokrojony
boczek. Gdy wszystko się już ładnie zarumieni, podajemy
paprykę pokrojoną w paseczki i smażymy aż zmięknie, następnie dodajemy
pomidory w puszcze oraz
pomidory pokrojone w kostkę, cały czas mieszając, żeby składniki nie przywarły do garnka. Teraz dorzucamy parę ziaren
ziela angielskiego oraz parę
liści laurowych. Na koniec wrzucamy
cukinię pokrojoną w kostkę, oczywiście oczyszczoną z gniazd nasiennych.
Cukinia idzie na sam koniec, ze względu na to, że najkrócej się gotuje. Ważne jest też, żeby jej nie przegotować, tylko żeby była odpowiednio chrupiąca. Na koniec doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem ziołami. Podajemy z
pieczywem,
kuskusem lub
ryżem.
Smacznego!