Wykonanie
Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne leczo - z
papryki,
cukinii i
pomidorów. Jest aromatyczne, w smaku wręcz idealne. Polecam na chłodne, jesienne wieczory:-)
Przede wszystkim pamiętajcie, że leczo to nie są rozgotowane warzywa tworzące jeden sos (tzw. papkę). Leczo to warzywa w sosie. Należy tak wymierzyć czas, żeby
papryka rozpływała się w ustach, ale nie na talerzu, a
cukinia była miękka - lecz miała zachowany kształt taki jaki jej nadaliśmy krojąc ;-)Potrzebujemy:3 duże
papryki1 średnią
cukiniędobrą
kiełbasę2
cebule1 puszkę
pomidorów1 łyżkę
koncentratu pomidorowego1
liść laurowysól,
pieprz,
ziele angielskie (2-3 ziarenka)
Cebulę kroimy w piórka, przysmażamy na patelni. Dodajemy pokrojoną w kostkę
kiełbasę, podsmażamy.
Paprykę kroimy w małe paseczki,
cukinię obieramy, wydrążamy pestki i kroimy w dużą kostkę. Do podsmażonej
kiełbasy i
cebuli dodajemy
paprykę oraz
przyprawy i kilka minut dusimy na średnim ogniu. Następnie dodajemy
cukinię,
koncentrat pomidorowy i
pomidory z puszki (najlepiej krojone). Gotujemy bez przykrycia aż
cukinia będzie miękka, ale nie rozpadająca się, a większość
wody wyparuje. U mnie zdjęcie w trakcie gotowania, później sosu było znacznie mniej, ale niestety leczo zbyt szybko zniknęło i nie uchwyciłam tego. Smacznego:))