Wykonanie
Ponieważ miałam w domu duży zapas
papryki postanowiłam zrobić leczo, którego nie
jadłam od bardzo dawna;)1kg
papryki (różnokolorowa)1kg
cebuli1kg
pomidorów2
papryczki chilli200 g
wędzonego boczku400 g
kiełbasysól,
pieprzbazylia,
oreganoPaprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w niezbyt wąskie paski.
Cebulę pokroić w półplasterki,
pomidory w kostkę.
Boczek pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na patelni aż tłuszcz się wytopi a
boczek przysmaży. Tłuszcz przelać do garnka wrzucić
cebulę,
paprykę i
chilli, smażyć przez kilkanaście minut, gdy
papryka zacznie mięknąć dodać
pomidory. W międzyczasie
kiełbasę pokroić na plasterki i przesmażyć na patelni. Dodać do warzyw, dosypać
soli,
pieprzu i
ziół, gotować na małym ogniu przez kolejne kilkanaście minut, aż warzywa zmiękną a sos stanie się lekko gesty i aromatyczny.
Smacznego!