Wykonanie
Kupując
żeberka, najlepiej wybierać dość chude i mięsiste kawałki. Można je dusić, zapiekać, marynować i piec. Ja najpierw dusiłam je pod przykryciem, a później piekłam. Warto pamiętać, że
żeberka stają się delikatniejsze i o wiele smaczniejsze, jeżeli są pieczone powoli.
SKŁADNIKI :1 kg mięsistych
żeberek wieprzowychsól,
pieprz i
kmin do smaku1 łyżeczka
słodkiej paprykiostra papryka w proszku do smaku
liść laurowy,
ziele angielskie i
pieprz w ziarnkach1 łyżka
sosu sojowego2 ząbki
czosnku2
cebule3 łyżki
oleju2-3 szklanki
wodyDODATKOWO :kartofelkraut-ciapkapustasurówka z
czerwonej kapustyPRZYGOTOWANIE :
Żeberka myjemy, dzielimy na kawałki i nacieramy
solą,
pieprzem,
kminem i
paprykami. W wysokiej patelni rozgrzewamy
olej, podpiekamy
mięso kilka minut z każdej strony. Następnie dodajemy
liść laurowy,
ziele angielskie i kilka kulek
pieprzu, wlewamy 2 szklanki
wody, przykrywamy patelnię i dusimy
żeberka, na małym ogniu około 40 minut, co jakiś czas obracając
mięso.
Cebulę kroimy w talarki, dodajemy do
mięsa, uzupełniamy
wodę,wlewamy
sos sojowy i ponownie dusimy 15-20 minut. Pokrywkę zdejmujemy, pozwalamy płyną odparować, doprawiamy
żeberka do smaku, jeszcze podpiekamy na wytworzonym tłuszczyku z każdej strony i gotowe.
Żeberka podajemy z
ziemniakami, kluskami lub
pieczywem. Ja podałam je tłuczonymi
ziemniakami i
kapustą kiszoną.
Mięso wyszło kruche, soczyste i bardzo smaczne.