ßßß Cookit - przepis na ŻEBERKA DUSZONE W PAPRYCE Z KARTOFELKRAUT

ŻEBERKA DUSZONE W PAPRYCE Z KARTOFELKRAUT

nazwa

Wykonanie

Kupując żeberka, najlepiej wybierać dość chude i mięsiste kawałki. Można je dusić, zapiekać, marynować i piec. Ja najpierw dusiłam je pod przykryciem, a później piekłam. Warto pamiętać, że żeberka stają się delikatniejsze i o wiele smaczniejsze, jeżeli są pieczone powoli.
SKŁADNIKI :
1 kg mięsistych żeberek wieprzowych
sól, pieprz i kmin do smaku
1 łyżeczka słodkiej papryki
ostra papryka w proszku do smaku
liść laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarnkach
1 łyżka sosu sojowego
2 ząbki czosnku
2 cebule
3 łyżki oleju
2-3 szklanki wody
DODATKOWO :
kartofelkraut-ciapkapusta
surówka z czerwonej kapusty
PRZYGOTOWANIE :
Żeberka myjemy, dzielimy na kawałki i nacieramy solą, pieprzem, kminem i paprykami. W wysokiej patelni rozgrzewamy olej, podpiekamy mięso kilka minut z każdej strony. Następnie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i kilka kulek pieprzu, wlewamy 2 szklanki wody, przykrywamy patelnię i dusimy żeberka, na małym ogniu około 40 minut, co jakiś czas obracając mięso.
Cebulę kroimy w talarki, dodajemy do mięsa, uzupełniamy wodę,wlewamy sos sojowy i ponownie dusimy 15-20 minut. Pokrywkę zdejmujemy, pozwalamy płyną odparować, doprawiamy żeberka do smaku, jeszcze podpiekamy na wytworzonym tłuszczyku z każdej strony i gotowe.
Żeberka podajemy z ziemniakami, kluskami lub pieczywem. Ja podałam je tłuczonymi ziemniakami i kapustą kiszoną. Mięso wyszło kruche, soczyste i bardzo smaczne.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2016/02/zeberka-duszone-w-papryce-z.html