ßßß Cookit - przepis na Żeberka wieprzowe w sosie własnym

Żeberka wieprzowe w sosie własnym

nazwa

Wykonanie

« Szybkie pączki
Niezdrowe przekąski »
Pamiętacie jak wrzucałam przepis na kopytka? Podawałam je z duszonymi żeberkami i właśnie dziś to na nie znajdziecie przepis
Składniki:
– około 1kg żeberek wieprzowych
– 1 średnia cebula
sól i pieprz do smaku
– szklanka wody
– 3 łyżki słodkiej papryki
– łyżeczka majeranku
– 2 liście laurowe
– 2 ziela angielskie
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki oleju
Żeberka nacieramy papryką i odstawiamy na około 30 minut. Następnie podsmażamy je na patelni, aby mięso było złociste, a nawet lekko przypalone. W tym czasie na drugiej patelni podsmażamy posiekany czosnek i cebulkę pokrojoną w pióra. Kiedy produkty się zeszklą, dodajemy do nich żeberka – jeżeli nie macie głębokiej patelni, można to robić w garnku. Do żeberek wsypujemy przyprawy, dolewamy szklankę wody i dusimy na średnim ogniu około godziny. Najlepiej sprawdzić czy mięso już jest miękkie/odchodzi od kości.
A z kopytkami prezentuje się wspaniale!
Źródło:http://www.kuchniabazylii.pl/2014/03/zeberka-wieprzowe-w-sosie-wlasnym