ßßß Cookit - przepis na Karczek pieczony.

Karczek pieczony.

nazwa

Wykonanie

Sposób przygotowania karczku i boczku babcia nauczyła mnie tak samo. Łatwo, efektownie i smacznie.
SKŁADNIKI:
marynata (solanka):
pół szklanki soli
2 litry wody
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
mięso:
1,5kg karczku wieprzowego
olej
majeranek
kucharek
6 ząbki czosnku
papryka słodka i ostra
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
W wodzie rozpuścić sól. Do zimnej solanki włożyć mięso (można je delikatnie ponacinać) oraz listki z zielem. Odstawić na 2 doby.
Po 2 dobach wyjmujemy karczek, odsączyć ręcznikiem papierowym nadmiar wody, delikatnie oblać olejem, natrzeć roztartym czosnkiem, obsypać majerankiem i kucharkiem. Ułożyć na blasze wysmarowanej olejem. Piec w 190-200 do miękkości ok. 2-3 godzin. Najlepiej sprawdzać widelcem. Gdy wyjmiemy z piekarnika posypać jeszcze paprykami. Wstawić do lodówki do wystygnięcia.
SMACZNEGO!
Źródło:http://narodziny-smaku.blogspot.com/2013/12/karczek-pieczony.html