Wykonanie
Jagnięcina jest u nas bardzo rzadko dostępna. Gdy jednak się pojawia, stanowi swego rodzaju odskocznię, a nawet atrakcję. Odskocznię od częstych bywalców naszego stołu:
wieprzowiny czy drobiu. Atrakcję, gdyż dobrze przygotowana, jest po prostu wyśmienita. Przepis mojej mamy :) Twierdzi, że proponowana przez nią zalewa jest najlepszą na świecie marynatą do
jagnięciny :)
Składniki:1 l
wody1 łyżka
soli10
ziela angielskiego4
liście laurowe10 ziarenek
pieprzu ziarnistego3
cebule6 ząbków
czosnkusok z 1
cytryny1,5 kg
baraninymajeranekpieprz mielony
sólpapryka słodkaSposób przygotowania:
Wodę z
solą,
zielem angielskim, liśćmi laurowymi,
pieprzem, pokrojonymi w paski
cebulą i obranym
czosnkiem oraz
sokiem z cytryny zagotuj i ostudź. Do przygotowanej marynaty włóż
mięso i wstaw do lodówki na 3-4 dni.
Baraninę wyjmij z zalewy, opłukaj i osącz. Natrzyj
przyprawami, włóż do rękawa i piecz najpierw w 200 st. około 30 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 180 st. i piecz 1 h.