ßßß Cookit - przepis na Jagnięcina-baranina

Jagnięcina-baranina

nazwa

Wykonanie

Jagnięcina jest u nas bardzo rzadko dostępna. Gdy jednak się pojawia, stanowi swego rodzaju odskocznię, a nawet atrakcję. Odskocznię od częstych bywalców naszego stołu: wieprzowiny czy drobiu. Atrakcję, gdyż dobrze przygotowana, jest po prostu wyśmienita. Przepis mojej mamy :) Twierdzi, że proponowana przez nią zalewa jest najlepszą na świecie marynatą do jagnięciny :)
Składniki:
1 l wody
1 łyżka soli
10 ziela angielskiego
4 liście laurowe
10 ziarenek pieprzu ziarnistego
3 cebule
6 ząbków czosnku
sok z 1 cytryny
1,5 kg baraniny
majeranek
pieprz mielony
sól
papryka słodka
Sposób przygotowania:
Wodę z solą, zielem angielskim, liśćmi laurowymi, pieprzem, pokrojonymi w paski cebulą i obranym czosnkiem oraz sokiem z cytryny zagotuj i ostudź. Do przygotowanej marynaty włóż mięso i wstaw do lodówki na 3-4 dni.
Baraninę wyjmij z zalewy, opłukaj i osącz. Natrzyj przyprawami, włóż do rękawa i piecz najpierw w 200 st. około 30 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 180 st. i piecz 1 h.
Źródło:http://www.pilkawkuchni.pl/2013/11/jagniecina-baranina.html