ßßß Cookit - przepis na Ciecierzyca po bretońsku

Ciecierzyca po bretońsku

nazwa

Wykonanie

Odkąd zjadłam ciecierzyce po raz pierwszy w kółko kombinuje, gdzie by ją przemycić mojej rodzinie. Kilka dni temu wpadłam na pomysł by w fasolce po bretońsku zastąpić fasolkę, ciecierzycą. Efekt wyszedł pyszny, a ta wersja smakuje mi chyba jeszcze lepiej niż tradycyjna. Zdecydowanie polecam wypróbować wszystkim amatorom cieciorki, jak i fasolki po bretońsku.
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: cała noc do moczenia ciecierzycy + 45 minut
Składniki:
Szklanka ciecierzycy
2 duże podwędzane kiełbasy
Puszka pomidorów krojonych
Mały słoiczek koncentratu pomidorowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
½ szklanki wody
Łyżka oleju do smażenia
Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, ostra papryka, majeranek
Ciecierzycę zalewamy wodą i zostawiamy na całą noc do namoczenia. Następnego dnia wylewamy wodę z moczenia, zalewamy świeżą woda i gotujemy około 1,5h pod koniec dodając soli. Ciecierzyca pod koniec gotowania powinna być miękka. Wody z gotowania ciecierzycy nie wylewamy tylko zostawiamy ją w garnku razem ze strączkami.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Pod koniec smażenia cebuli dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy dwie minutki i dorzucamy kiełbasę pokrojoną w plasterki. Całość smażymy kilka minut i dorzucamy pomidory w puszce. Przesmażamy i przelewamy do ciecierzycy. Koncentrat pomidorowy rozpuszczamy w ½ szklanki wody i dolewamy do garnka. Doprawiamy całość i dusimy co najmniej kwadrans pod przykryciem. Ciecierzyca po bretońsku jest gotowa do jedzenia. Smacznego.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2016/01/cieciorka-po-bretonsku.html