Wykonanie
Kiedy za oknem chłodno, organizm potrzebuje większej
dawki ciepłych posiłków. Przygotowałam zdrowy i smaczny gulasz z ziaren soi (
soja zawiera dużo
białka ) w dodatku bardzo sycący, w sam raz na obecną pogodę. Podałam go z
ryżem ale można go zjeść z
pieczywem lub po prostu sam.
SKŁADNIKI :1 szklanka ziaren soi1
cebula, obrana pokrojona2
marchewki, pokrojona w talarkikawałek
selera, obrany, pokrojony1
czerwona papryka, pokrojona w kostkę2 puszki
pomidorów2 ząbki
czosnku1 litr
wody2 łyżki
oleju1
liść laurowy2
ziela angielskiekilka kulek pierzu
sól,
pieprz w proszku do smaku
ostra papryka w proszku do smakuszczypta
imbiru do smaku
natka pietruszki do posypaniaPRZYGOTOWANIE :
Soję wsypujemy do garnka, zalewamy około 4-5 szklankami gorącej
wody i pozostawiamy na noc do napęcznienia. Na drugi dzień ziarno płuczemy, wlewamy czysta
wodę i gotujemy około 2 godzin do miękkości,
soję odcedzamy. W wysokim naczyniu podpiekamy
cebulę i
czosnek na
oleju, dodajemy pokrojoną
marchew,
paprykę i
seler. Po kilku minutach wlewamy
pomidory z puszki,
wodę,
liść laurowy, ziele i kulki
pieprzu. wsypujemy
soję i gotujemy wszystko do miękkości pod przykryciem na małym ogniu ( w razie konieczności dolewamy
wody ).Potrzebujemy teraz czasu aby warzywa się ugotowały i połączyły z ziarnem. Kiedy gulasz się zredukuje i jest gęsty, doprawiamy do smaku i gotowe.Podajemy gulasz
sojowy z
makaronem,
ryżem,
pieczywem lub zjadamy sam. Danie jest na prawdę pyszne. Polecam.