ßßß Cookit - przepis na GULASZ SOJOWO - POMIDOROWY

GULASZ SOJOWO - POMIDOROWY

nazwa

Wykonanie

Kiedy za oknem chłodno, organizm potrzebuje większej dawki ciepłych posiłków. Przygotowałam zdrowy i smaczny gulasz z ziaren soi (soja zawiera dużo białka ) w dodatku bardzo sycący, w sam raz na obecną pogodę. Podałam go z ryżem ale można go zjeść z pieczywem lub po prostu sam.
SKŁADNIKI :
1 szklanka ziaren soi
1 cebula, obrana pokrojona
2 marchewki, pokrojona w talarki
kawałek selera, obrany, pokrojony
1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
2 puszki pomidorów
2 ząbki czosnku
1 litr wody
2 łyżki oleju
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
kilka kulek pierzu
sól, pieprz w proszku do smaku
ostra papryka w proszku do smaku
szczypta imbiru do smaku
natka pietruszki do posypania
PRZYGOTOWANIE :
Soję wsypujemy do garnka, zalewamy około 4-5 szklankami gorącej wody i pozostawiamy na noc do napęcznienia. Na drugi dzień ziarno płuczemy, wlewamy czysta wodę i gotujemy około 2 godzin do miękkości, soję odcedzamy. W wysokim naczyniu podpiekamy cebulę i czosnek na oleju, dodajemy pokrojoną marchew, paprykę i seler. Po kilku minutach wlewamy pomidory z puszki, wodę, liść laurowy, ziele i kulki pieprzu. wsypujemy soję i gotujemy wszystko do miękkości pod przykryciem na małym ogniu ( w razie konieczności dolewamy wody ).
Potrzebujemy teraz czasu aby warzywa się ugotowały i połączyły z ziarnem. Kiedy gulasz się zredukuje i jest gęsty, doprawiamy do smaku i gotowe.
Podajemy gulasz sojowy z makaronem, ryżem, pieczywem lub zjadamy sam. Danie jest na prawdę pyszne. Polecam.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2015/01/gulasz-sojowo-pomidorowy.html