ßßß Cookit - przepis na GULASZ WĘGIERSKI Z PIECZONĄ PAPRYKĄ I POMIDORAMI

GULASZ WĘGIERSKI Z PIECZONĄ PAPRYKĄ I POMIDORAMI

nazwa

Wykonanie

Sezon na paprykę i pomidory w pełni. Postanowiłam przygotować gulasz typowo węgierski, na łopatce wieprzowej z dodatkiem pieczonej papryki, co wzbogaciło jego smak. Gulasz jest idealny do makaronu, ziemniaków, placków itp. Przygotowany w ten sposób, bez dodatku maki jest bardziej lekki, aromatyczny po prostu rewelacyjny.
SKŁADNIKI :
500 g łopatki wieprzowej, chudej pokrojonej w kostkę
2 duże cebule, obrane i pokrojone
2 duże, czerwone papryki
2 łyżki oleju
1 kg pomidorów, najlepiej polana ( mało pestkowych)
4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 marchewka, pokrojona w kostkę
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
5 kulek pieprzu
1 kostka rosołowa
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz do smaku
ewentualnie odrobina wody
PRZYGOTOWANIE :
Paprykę przecinamy wzdłuż, oczyszczamy z gniazd nasiennych i układamy na blaszce łącznie z pomidorami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 * C, przez około 25 minut. Troszkę wcześniej wyciągamy pomidory, zalewamy zimną wodą i ściągamy z nich skórkę.
Przypieczoną paprykę wkładamy do woreczka i czekamy aż lekko ostygnie, nożem delikatnie ściągamy skórkę. Warzywa kroimy w kostkę.
Mięso przyprawiamy, przekładamy do wysokiego garnka razem z cebulą i podpiekamy na odrobinie oleju. Po kilku minutach dodajemy ziele, pieprz, kostkę rosołową, liść laurowy, marchew oraz wlewamy pomidory z papryką.
Dusimy gulasz na małym ogniu pod przykryciem. Pamiętamy aby mieszać co jakiś czas.
Duszenie przebiega powoli ( około godziny) ale dzięki temu smak jest dużo lepszy. Pomidory muszą spokojnie odparować a warzywa nabrać smaku. Pod koniec gotowania mięso jest bardzo miękkie, sos zredukowany a smak warzyw zachowany. Jeżeli chcemy go szybciej przygotować zagęszczamy sos odrobiną mąki rozmieszaną w wodzie.
Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2014/08/gulasz-wegierski-z-pieczona-papryka-i.html