Wykonanie
Sycący, jednogarnkowy gulasz z
ciecierzycą, idealny na chłodne dni. Danie bardzo smaczne i lekko słodkawe, dzięki zawartości dyni Hokkaido jak i
marchewki. Gulasz idealnie pasuje do
ziemniaków,
pieczywa,
makaronu lub
kaszy.
SKŁADNIKI :500 g
mięsa wołowego na gulasz1
cebula1
marchewka1
papryka czerwona, pokrojona w kostkę2
pomidory, pokrojone3 łyżki
oleju1
liść laurowy2 ziarnka
ziela angielskiegokilka kulek
pieprzu2 ząbki
czosnku1 litr
bulionu warzywnego (może być z kostki)1 szklanka czerwonego,
wytrawnego wina ( jak nie mamy to nie dodajemy )1 szklanka ugotowanej
ciecierzycysól,
pieprz i
słodka papryka w proszku do smaku1 szklanka pokrojonej dyni w kostkęPRZYGOTOWANIE :Na patelni o grubym dnie podpiekamy na
oleju pokrojoną
cebulę i
czosnek. Dodajemy
mięso, obsmażamy z każdej strony na rumiano. Przekładamy całość do garnka, dodajemy
paprykę,
pomidory, pokrojoną
marchew liść laurowy, ziele i
pieprz w ziarnkach. Wlewamy
bulion,
wino i dusimy, pod przykryciem, na małym ogniu, około 2 godziny aż
mięso będzie miękkie. W razie ubywania płynu dodawać więcej
bulionu lub
wina. Na koniec wsypujemy ugotowaną
ciecierzycę i pokrojoną
dynię. Doprawiamy do smaku, dusimy jeszcze chwilkę 15-20 minut, aż
dynia się ugotuje.Do gulaszu można dodać gęstą
śmietanę i posypać
natką pietruszki. Smacznego.