ßßß Cookit - przepis na GULASZ WOŁOWY Z CIECIERZYCĄ I DYNIĄ

GULASZ WOŁOWY Z CIECIERZYCĄ I DYNIĄ

nazwa

Wykonanie

Sycący, jednogarnkowy gulasz z ciecierzycą, idealny na chłodne dni. Danie bardzo smaczne i lekko słodkawe, dzięki zawartości dyni Hokkaido jak i marchewki. Gulasz idealnie pasuje do ziemniaków, pieczywa, makaronu lub kaszy.
SKŁADNIKI :
500 g mięsa wołowego na gulasz
1 cebula
1 marchewka
1 papryka czerwona, pokrojona w kostkę
2 pomidory, pokrojone
3 łyżki oleju
1 liść laurowy
2 ziarnka ziela angielskiego
kilka kulek pieprzu
2 ząbki czosnku
1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki)
1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina ( jak nie mamy to nie dodajemy )
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
sól, pieprz i słodka papryka w proszku do smaku
1 szklanka pokrojonej dyni w kostkę
PRZYGOTOWANIE :
Na patelni o grubym dnie podpiekamy na oleju pokrojoną cebulę i czosnek. Dodajemy mięso, obsmażamy z każdej strony na rumiano. Przekładamy całość do garnka, dodajemy paprykę, pomidory, pokrojoną marchew liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach. Wlewamy bulion, wino i dusimy, pod przykryciem, na małym ogniu, około 2 godziny aż mięso będzie miękkie. W razie ubywania płynu dodawać więcej bulionu lub wina. Na koniec wsypujemy ugotowaną ciecierzycę i pokrojoną dynię. Doprawiamy do smaku, dusimy jeszcze chwilkę 15-20 minut, aż dynia się ugotuje.
Do gulaszu można dodać gęstą śmietanę i posypać natką pietruszki. Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2015/09/gulasz-woowy-z-ciecierzyca-i-dynia.html