Wykonanie
W Arabii Saudyjskiej Paweł bardzo tęskni za kuchnią węgierską, więc tak na wszelki wypadek wrzucamy przepis na bloga. Może uda się nam ją ugotować na
surowym boczku ... wołowym :)Składniki1 kilogram pokrojonej w kostkę
wołowiny,20 dag
wędzonego boczku pokrojonego w kostkę,2 litry
wywaru mięsnego najlepiej wołowego lub warzywnego ewentualnie 2-3
kostki rosołowe wołowe,2 średnie
cebule pokrojone w kostkę,1 duża
marchewka pokrojona w dość grube plasterki,1 duża
czerwona papryka pokrojona w cienkie paski,3 - 4 duże
ziemniaki pokrojone w kostkę,100 do 150 gramów
koncentratu pomidorowego,1 puszka
pomidorów w kawałkach1 łyżeczka
ostrej papryki1 łyżeczka
słodkiej papryki1/2 łyżeczki
pieprzu mielonego1/2 łyżeczki mielonego
kminku1-2 ziarenka
ziela angielskiego2
liście laurowe2 ząbki
czosnkusmalec wieprzowy lub
olej do smażenia
sól do smakuNa patelni usmażyć na
smalcu boczek,
cebulę i
czosnek (około 10 minut) i dodać do
wywaru.Następnie usmażyć
wołowinę tak, żeby zbrązowiała i także dodać do
wywaru.Dodać do zupy
przyprawy,
koncentrat pomidorowy i krojone
pomidory.Gotować około 1 godziny, aż
mięso będzie miękkie.Po tym czasie dodać pokrojone
ziemniaki,
marchewkę i
paprykę, i gotować jeszcze 25 minut.Zupę podajemy z
pieczywemTę zupę można też przyrządzić w wolnowarze - wówczas wszystkie składniki wkładamy do wolnowaru równocześnie i gotujemy około 8 - 10 godzin.