ßßß Cookit - przepis na Węgierska zupa gulaszowa - kuchnia węgierska

Węgierska zupa gulaszowa - kuchnia węgierska

nazwa

Wykonanie

W Arabii Saudyjskiej Paweł bardzo tęskni za kuchnią węgierską, więc tak na wszelki wypadek wrzucamy przepis na bloga. Może uda się nam ją ugotować na surowym boczku ... wołowym :)
Składniki
1 kilogram pokrojonej w kostkę wołowiny,
20 dag wędzonego boczku pokrojonego w kostkę,
2 litry wywaru mięsnego najlepiej wołowego lub warzywnego ewentualnie 2-3 kostki rosołowe wołowe,
2 średnie cebule pokrojone w kostkę,
1 duża marchewka pokrojona w dość grube plasterki,
1 duża czerwona papryka pokrojona w cienkie paski,
3 - 4 duże ziemniaki pokrojone w kostkę,
100 do 150 gramów koncentratu pomidorowego,
1 puszka pomidorów w kawałkach
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1-2 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 ząbki czosnku
smalec wieprzowy lub olej do smażenia
sól do smaku
Na patelni usmażyć na smalcu boczek, cebulę i czosnek (około 10 minut) i dodać do wywaru.
Następnie usmażyć wołowinę tak, żeby zbrązowiała i także dodać do wywaru.
Dodać do zupy przyprawy, koncentrat pomidorowy i krojone pomidory.
Gotować około 1 godziny, aż mięso będzie miękkie.
Po tym czasie dodać pokrojone ziemniaki, marchewkę i paprykę, i gotować jeszcze 25 minut.
Zupę podajemy z pieczywem
Tę zupę można też przyrządzić w wolnowarze - wówczas wszystkie składniki wkładamy do wolnowaru równocześnie i gotujemy około 8 - 10 godzin.
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2013/07/wegierska-zupa-gulaszowa-kuchnia.html