Wykonanie
Kilka dni temu wyskoczyliśmy na obiadek do Wilczyńca. Mąż zamówił zupę gulaszową i pierogi i od tego czau męczył mnie żeby zrobić gulaszową w domu. Uległam, zrobiłam i wyszło pysznie.potrzebne składniki:700 g
łopatki wieprzowej lub
wołowiny,2 spore
czerwone papryki,500 g
pieczarek,2 duże
cebule,2 ząbki
czosnku,3
marchewki,2
pomidory,5 dużych
ziemniaków,1,5-2l
bulionu warzywnego,2-3 łyżeczki
koncentratu pomidorowego,słodka i
ostra papryka,
sól,
pieprz,
liść laurowy,
ziele angielskie,
kminek,0,5 szklanki ulubionego
wina,
smalec do smażenia.
Paprykę myjemy, formę do pieczenia wykładamy pergaminem, umieszczamy na niej
paprykę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 30 minut. Następnie wkładamy do foliowego worka i czekamy aż ostygnie. Następnie obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
Mięs kroimy w grubą kostkę i obsmażamy na gorącym tłuszczu. Powinno być mocno zrumienione. Przekładamy do rondla a na patelnię wlewamy
wino i "czyścimy" nim patelnię.
Ziemniaki i
marchewkę kroimy w kostkę, gotujemy w
bulionie.
Cebulę i
czosnek kroimy w kostkę,szklimy na
smalcu, dodajemy pokrojoną
paprykę i chwilę obsmażamy, następnie dodajemy słodką i
ostrą paprykę, a kiedy się przesmaży dodajemy do garnka z
mięsem. Patelnię czyścimy odrobiną
bulionu, który też dodajemy do garnka.
Pieczarki kroimy w półplastermi i obsmażamy na gorącym tłuszczu. Dodajemy do
mięsa.Na koniec dodajemy
ziemniaki z
marchewką i
bulionem, koncentrat, doprawiamy
solą,
pieprzem,
kminkiem. Dodajemy
liść laurowy i
ziele angielskie. Całość gotujemy jeszcze około pół godziny.