Bardzo prosta i smaczna zupa pomidorowo paprykowa. Można ją podać też z drobnym makaronem czy ryżem, ale my jadamy ją solo.Składniki:1 łyżka oleju (u mnie rzepakowy)1 cebula1 ząbek czosnku350 g czerwonej papryki (waga bez gniazd nasiennych)1 czubata łyżeczka słodkiej papryki3 małe gałązki tymianku400 g krojonych pomidorów z puszki400 g czerwonej fasoli z puszki; odsączonej i wypłukanej550 ml bulionu warzywnegosól, świeżo mielony pieprz; do smakuW garnku rozgrzej olej. Dodaj posiekaną cebulę i smaż aż zacznie się złocić. Dodaj posiekany czosnek i pokrojoną w kosteczkę paprykę. Smaż około 5 minut, do czasu aż papryka zmięknie.Wymieszaj z papryką w proszku i gałązkami tymianku. Wlej krojone pomidory i fasolę (kilka ziaren możesz odłożyć do dekoracji).Wlej bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu 20-30 minut, aż zupa zgęstnieje.Zdejmij z ognia i zmiksuj blenderem. Postaw z powrotem na palnik, podgrzej i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.SMACZNEGO!źródło: przepis własny