ßßß Cookit - przepis na Zupa Pomidorowo Paprykowa z Fasolą

Zupa Pomidorowo Paprykowa z Fasolą

nazwa

Wykonanie

Bardzo prosta i smaczna zupa pomidorowo paprykowa. Można ją podać też z drobnym makaronem czy ryżem, ale my jadamy ją solo.
Składniki:
1 łyżka oleju (u mnie rzepakowy)
1 cebula
1 ząbek czosnku
350 g czerwonej papryki (waga bez gniazd nasiennych)
1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
3 małe gałązki tymianku
400 g krojonych pomidorów z puszki
400 g czerwonej fasoli z puszki; odsączonej i wypłukanej
550 ml bulionu warzywnego
sól, świeżo mielony pieprz; do smaku
W garnku rozgrzej olej. Dodaj posiekaną cebulę i smaż aż zacznie się złocić. Dodaj posiekany czosnek i pokrojoną w kosteczkę paprykę. Smaż około 5 minut, do czasu aż papryka zmięknie.
Wymieszaj z papryką w proszku i gałązkami tymianku. Wlej krojone pomidory i fasolę (kilka ziaren możesz odłożyć do dekoracji).
Wlej bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu 20-30 minut, aż zupa zgęstnieje.
Zdejmij z ognia i zmiksuj blenderem. Postaw z powrotem na palnik, podgrzej i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2014/05/zupa-pomidorowo-paprykowa-z-fasola.html