Wykonanie
Na dziś bardzo proste danie jednogarnkowe, które smakuję jeszcze lepiej drugiego dnia. Idealne na lżejszy wiosenny obiad.
(2 spore porcje)- 1
bakłażan- 3 duże
cebule- 2
marchewki- 2 duże ząbki
czosnku- 4
czerwone papryki- 1 puszka
pomidorów bez skóry w zalewie (ok. 400g)-
olej do smażenia-
sól,
pieprz- 1/2 pęczka
natki pietruszkiObrane
cebule kroję w drobną kostkę i wrzucam do głębokiego garnka na rozgrzany
olej. Podsmażam ok. 2-3 min, dopóki się nie zarumieni.Do
cebuli dodaję obrane i drobno pokrojone ząbki
czosnku. Chwilę podsmażam, uważając by
czosnek się nie przypalił. Następnie dodaję pokrojone w kostkę
marchewki,
bakłażan i
paprykę.
Pieprzę,
solę i dokładnie mieszam. Przykrywam garnek pokrywką i pozostawiam na małym ogniu na ok. 10 min.Po 10 min dodaję
pomidory z puszki. Dokładnie mieszam i ponownie przykrywam garnek, by danie przeszło
smakami. Danie gotuję ok. 50 min, co jakiś czas mieszając.Po 50 min zdejmuję pokrywkę i gotuję danie jeszcze 10 min, by gulasz się zredukował. Próbuję danie i w razie potrzeby
solę i
pieprzę.Podaję w głębszych talerzach posypane świeżą
natką pietruszki.Smacznego!