ßßß Cookit - przepis na Kasza gryczana i gulasz wołowy z imbirem i curry

Kasza gryczana i gulasz wołowy z imbirem i curry

nazwa

Wykonanie

Dziś słów kilka o kaszy, która w ostatnich czasach wraca do kulinarnych łask - chociaż na polskich stołach obecna była od stuleci i syciła nawet królewskie podniebienia.
I bardzo dobrze, że na nowo cieszy się coraz większą popularnością, ponieważ stanowi bogate źródło białka, które jest lepiej przyswajalne niż to pochodzące ze zbóż i ma podobną wartość jak białko roślin strączkowych (fasola, groch, soja). W ziarnach kaszy gryczanej są również węglowodany (69 g w 100 g) i odrobina (3 g) tłuszczu. Jednaj jej podstawowe bogactwo to witaminy – B1, B2, P i PP oraz znaczna ilość soli mineralnych, takich jak wapń, fosfor, magnez, które podnoszą odporność, a także żelazo, nikiel, kobalt, miedź, cynk, bor oraz jod.
Kasza gryczana nie zakwasza organizmu w przeciwieństwie do innych kasz. Nie ma w niej glutenu, dlatego mogą ją jadać osoby będące na diecie bezglutenowej a ze względu na wysoką zawartość błonnika jest polecana dbającym o linię.
Ja zapraszam dziś na sycące, rozgrzewające, pachnące curry i imbirem danie obiadowe.
Składniki:
500 g mięsa (najlepiej wołowego ewentualnie wieprzowego)
200 g pieczarek
2 cebule
1 czerwona papryka
kawałek świeżego imbiru
2 liście laurowe, ziele angielskie
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, curry,
2 łyżki oleju
ok. 1,5 litra wody
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, mieloną papryką, curry, startym na tarce i mbirem i drobno posiekanym czosnkiem. Ostawić na kilka minut by mięso się zamarynowało w tym czasie przygotowując pieczarki - umyć je i pokroić w plastry. Mięso smażyć na rozgrzanym oleju, po kilku minutach dodać posiekaną w kostkę cebulę, a następnie przygotowane pieczarki. Całość dusić pod przykryciem kilka minut.
W garnku zagotować wodę dodając do niej liście laurowe i ziele angielskie. Do wrzątku przełożyć zawartość patelni, zmniejszyć ogień, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i gotować całość do miękkości mięsa. Przyprawić do smaku papryką, curry, pieprzem i solą (można dodać łyżkę przecieru pomidorowego).
Podawać w towarzystwie kaszy gryczanej.
Źródło:http://www.apetytnawiecej.pl/2014/02/kasza-gryczana-i-gulasz-woowy-z-imbirem.html