Wykonanie
Dziś słów kilka o
kaszy, która w ostatnich czasach wraca do kulinarnych łask - chociaż na
polskich stołach obecna była od stuleci i syciła nawet królewskie podniebienia.I bardzo dobrze, że na nowo cieszy się coraz większą popularnością, ponieważ stanowi bogate źródło
białka, które jest lepiej przyswajalne niż to pochodzące ze zbóż i ma podobną wartość jak
białko roślin strączkowych (
fasola,
groch,
soja). W ziarnach
kaszy gryczanej są również węglowodany (69 g w 100 g) i odrobina (3 g) tłuszczu. Jednaj jej podstawowe bogactwo to witaminy – B1, B2, P i PP oraz znaczna ilość
soli mineralnych, takich jak wapń, fosfor, magnez, które podnoszą odporność, a także żelazo, nikiel, kobalt, miedź, cynk, bor oraz jod.
Kasza gryczana nie zakwasza organizmu w przeciwieństwie do innych
kasz. Nie ma w niej glutenu, dlatego mogą ją jadać osoby będące na diecie bezglutenowej a ze względu na wysoką zawartość błonnika jest polecana dbającym o linię.Ja zapraszam dziś na sycące, rozgrzewające, pachnące
curry i
imbirem danie obiadowe.
Składniki:500 g
mięsa (najlepiej wołowego ewentualnie wieprzowego)200 g
pieczarek2
cebule1
czerwona paprykakawałek świeżego
imbiru2
liście laurowe,
ziele angielskie2 ząbki
czosnkusól,
pieprz,
papryka ostra,
papryka słodka,
curry,2 łyżki
olejuok. 1,5 litra
wodyMięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, doprawić
solą,
pieprzem, mieloną
papryką,
curry, startym na tarce i mbirem i drobno posiekanym
czosnkiem. Ostawić na kilka minut by
mięso się zamarynowało w tym czasie przygotowując
pieczarki - umyć je i pokroić w plastry.
Mięso smażyć na rozgrzanym
oleju, po kilku minutach dodać posiekaną w kostkę
cebulę, a następnie przygotowane
pieczarki. Całość dusić pod przykryciem kilka minut.W garnku zagotować
wodę dodając do niej
liście laurowe i
ziele angielskie. Do wrzątku przełożyć zawartość patelni, zmniejszyć ogień, dodać pokrojoną w kostkę
paprykę i gotować całość do miękkości
mięsa. Przyprawić do smaku
papryką,
curry,
pieprzem i
solą (można dodać łyżkę
przecieru pomidorowego).Podawać w towarzystwie
kaszy gryczanej.