Wykonanie
A może by tak nie tracić czas na gotowanie oddzielnie
trzech składowych obiadu? Połączyłam więc gulasz wieprzowy z młodymi
ziemniakami,
marchewką i
ziołami w jedno pyszne danie.
Składniki :0,5 kg
mięsa z
szynki wieprzowej2 łyżki
oleju1 łyżeczka
mąki3
młode marchewki2 małe
cebule3 ząbki
czosnkułyżka posiekanych liści
lubczykukilka
młodych ziemniaków1/2 szklanki
wody3-4 ziarna
ziela angielskiego2
liście laurowesól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Marchewkę kroję w półplasterki,
cebule w piórka.
Mięso kroję w równe, niewielkie kawałki i oprószam
mąką. Do garnka z grubym dnem wlewam
olej i partiami smażę
mięso tak, by się lekko zrumieniło. Dodaję
ziele angielskie,
liście laurowe i
cebulę, chwilę smażę razem, po czym wlewam ok. 1,5 szklanki
wody. Doprawiam wstępnie
solą i
pieprzem, wsypuję
marchew i pod przykryciem duszę od . 40 minut (
mięso powinno być już miękkie). Po tym czasie dorzucam do garnka
ziemniaki pokrojone w ćwiartki ,
czosnek posiekany w plasterki i
lubczyk. Na niewielkim ogniu duszę ok. 20 minut do miękkości
ziemniaków.Przepis autorski.