ßßß Cookit - przepis na Rolady śląskie z podsmażanymi lanymi kluseczkami

Rolady śląskie z podsmażanymi lanymi kluseczkami

nazwa

Wykonanie

To danie bezapelacyjnie kojarzy mi się z dzieciństwem. Nie pochodzę ze śląska jednak w moim domu rodzinnym często właśnie takiego rolady przygotowywała babcia. To było jedno z jej zarazem popisowych, jak i ulubionych dań. Pamiętam dźwięki dobiegające z kuchni gdy rozklepywała gigantyczne ilości mięsa na desce do krojenia. A potem te zapachy…
Rolady podałam z lanymi kluseczkami, które zostały mi z dnia poprzedniego. Przepis znajdziecie na blogu. Podsmażyłam je na maśle i wyszły super. Do tego sałata z kwaśną śmietaną. Obiad idealny. Przygotowałam je przy użyciu multicookera Redmond, którego recenzję mogliście już wcześniej przeczytać na blogu.
Składniki:
600g wołowiny – zrazowej
boczek wędzony – po 2 plastry na każdą roladę
ogórki kiszone – po połowie na każdą roladę
musztarda sarepska – po łyżeczce na każdą roladę
duża cebula
około 1 l bulionu wołowego (lub wołowo-drobiowego)
mąka do oprószenia mięsa
2 łyżki oleju do smażenia
4-5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól i pieprz do smaku
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w 1cm plastry. Wkładamy pomiędzy dwa kawałki foli spożywczej i rozbijamy tłuczkiem jak najcieniej się da. Na każdym kawałku mięsa układamy po 2 plasterki boczku i wbijamy je w mięso przy pomocy tłuczka. Smarujemy po wierzchu musztardą i układamy po 2 ćwiartki ogórka oraz kilka piórek cebuli. Doprawiamy solą i pieprzem. Zawijamy ciasno w rolady i obwiązujemy sznurkiem (lub zapinamy wykałaczkami). Obtaczamy w mące.
Przygotowanie w multicookerze:
Do misy multicookera wlewamy olej i włączamy funkcję FRY. Gdy się rozgrzeje układamy gotowe rolady i obsmażamy z każdej strony. Gdy program się skończy a rolady będą całkowicie usmażone zalewamy wszytko bulionem. Dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie. Doprawiamy. Ustawiamy program STEW/CHILI i zamykamy pokrywę. Co jakiś czas podglądamy czy mięso już jest miękkie. Podajemy razem z sosem.
Przygotowanie tradycyjne:
W dużym garnku rozgrzewamy olej i smażymy rolady z każdej strony. Gdy będą już całkowicie usmażone zalewamy całość bulionem. Dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dusimy na niewielkim ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie. Rolady podajemy razem z sosem (można go zagęścić śmietaną).
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/rolady-slaskie