Wykonanie
Pyszny obiad w klasycznym stylu :)
3 - 4 płaty
wołowiny zrazowej1 mała
cebula2 średnie
marchewki100 gramów
boczku wędzonego (najlepiej od razu kupić taki w plastrach)3 średnie
ogórki kiszonemusztarda do posmarowania
mięsasól,
pieprzsłodka papryka,
ziele angielskie,
liść laurowy2 płaskie łyżki
mąki pszennej + 1/3 szklanki zimnej
wodyMięso myjemy, osuszamy, rozbijamy.Z jednej strony lekko posypujemy
solą i
pieprzem, z drugiej smarujemy cienko
musztardą, odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Marchewki obieramy, kroimy w cienkie plasterki.
Ogórki również kroimy na plasterki.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.Na posmarowanej
musztardą stronie
mięska układamy najpierw
boczek, następnie plasterki
marchewki i
ogórka, na górze układamy
cebulę.
Płat
mięsa powoli, ale ściśle zwijamy, zawiązujemy sznureczkiem spożywczym, by farsz nie wypadł na zewnątrz.To samo robimy z pozostałymi płatami
mięsa.Roladki obsmażamy na
oleju, następnie wkładamy do wrzątku (
woda ma przykrywać
mięso). Dodajemy trochę
soli,
pieprz,
ziele angielskie,
liść laurowy,
słodką paprykę, przykrywamy i dusimy
mięso do miękkości ( u mnie trwało to około 60 minut).Następnie rolady wyjmujemy na talerzyk, dolewamy wrzątek do pożądanej ilości sosu.
Mąkę mieszamy dokładnie z
wodą, wlewamy do
wywaru i zagotowujemy, wkładamy
mięso z powrotem, dusimy jeszcze około 5 minut, doprawiamy.