ßßß
3 - 4 płaty wołowiny zrazowej1 mała cebula2 średnie marchewki100 gramów boczku wędzonego (najlepiej od razu kupić taki w plastrach)3 średnie ogórki kiszonemusztarda do posmarowania mięsasól, pieprzsłodka papryka, ziele angielskie, liść laurowy2 płaskie łyżki mąki pszennej + 1/3 szklanki zimnej wodyMięso myjemy, osuszamy, rozbijamy.Z jednej strony lekko posypujemy solą i pieprzem, z drugiej smarujemy cienko musztardą, odstawiamy na 30 minut do lodówki.Marchewki obieramy, kroimy w cienkie plasterki.Ogórki również kroimy na plasterki.Cebulę obieramy i kroimy w piórka.Na posmarowanej musztardą stronie mięska układamy najpierw boczek, następnie plasterki marchewki i ogórka, na górze układamy cebulę.
Płat mięsa powoli, ale ściśle zwijamy, zawiązujemy sznureczkiem spożywczym, by farsz nie wypadł na zewnątrz.To samo robimy z pozostałymi płatami mięsa.Roladki obsmażamy na oleju, następnie wkładamy do wrzątku (woda ma przykrywać mięso). Dodajemy trochę soli, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, słodką paprykę, przykrywamy i dusimy mięso do miękkości ( u mnie trwało to około 60 minut).Następnie rolady wyjmujemy na talerzyk, dolewamy wrzątek do pożądanej ilości sosu. Mąkę mieszamy dokładnie z wodą, wlewamy do wywaru i zagotowujemy, wkładamy mięso z powrotem, dusimy jeszcze około 5 minut, doprawiamy.