ßßß


3 plastry schabu b/k po około 2 cmsól, pieprz1 duża krótko obgotowana marchewka3 średnie ogórki kiszone (można zastąpić konserwowymi)1,5 pętka białej kiełbasy1 duża cebula3 ziarenka ziela angielskiego1 ząbek czosnku (opcjonalnie)1 liść laurowysłodka papryka1 łyżka mąki pszennej + 1/3 szklanki zimnej wodySchab umyć, osuszyć, zwilżonym tłuczkiem cienko rozbić, posypać solą i pieprzem, odstawić na 20 minut.
W tym czasie marchewkę i ogórki pokroić w plasterki.Na każdym płacie mięsa poukładać marchewkę i ogórka, położyć kawałek kiełbasy, zwinąć w roladkę.UWAGA: Zdejmowanie skórki z kiełbasy nie jest najlepszym pomysłem, gdyż w czasie gotowania kawałeczki mięsa mogą nam "pouciekać" z roladki przez małe dziurki. Nam skórka w roladkach nie przeszkadzała.
Roladki związać w 3 miejscach bawełnianym sznureczkiem.
Następnie krótko obsmażyć ją ze wszystkich stron na oleju, wyjąć na talerzyk.
Na ten sam tłuszcz wrzucić pokrojoną cebulę, krótko przesmażyć.
Zalać 0,6 litra gorącej wody, wrzucić ziele angielskie, liścia, dodać słodką paprykę, trochę mielonego czarnego pieprzu, kiedy się zagotuje, włożyć mięso, gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut.W połowie gotowania odwrócić roladki na drugą stronę.
Po upływie wyżej wymienionego czasu sos zagęścić wodą wymieszaną z mąką, zagotować, ewentualnie wrzucić zmiażdżony czosnek, doprawić, gotowe.