ßßß Cookit - przepis na Żeberka pieczone

Żeberka pieczone

nazwa

Wykonanie

Z żeberek można przyrządzić soczyste, smakowite danie.
Najlepiej nadają się do tego żeberka extra-mięsne.
Dwa kilogramy żeberek kroimy na porcje.
Przygotowujemy marynatę, w której żeberka będą się peklowały co najmniej przez 12 godzin.
Marynata:
-1 duża łyżka soli peklowej
-15 dkg soli
-2-3 ząbki czosnku
-kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
-3-4 listki laurowe
-ok. 4 l wody
Mieszamy sól z solą peklową, dodajemy pokrojony drobno czosnek, pokruszony liść
laurowy i potłuczone ziarenka pieprzu i ziela angielskiego.
Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy do 4 litrów wystudzonej, przegotowanej wody.
Żeberka wkładamy do marynaty.
Dociskamy talerzem i pozostawiamy na min. 12 godzin.
W plastry kroimy 3 duże marchewki.
Dużą cebulę kroimy w półplasterki.
Wyjmujemy mięso z marynaty, płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i posypujemy
słodką papryką.
Obsmażamy żeberka na patelni z olejem i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Na olej wykładamy marchewkę z cebulką i szklimy przez ok. 5 minut.
Przykrywamy żeberka marchewką z cebulką wypełniając luki i wkładamy do piekarnika na 2 godziny w temp. 160 st. C.
Na 15 minut przed upływem czasu pieczenia zdejmujemy pokrywę naczynia, aby nasze
żeberka były bardziej rumiane.
Miękkie, soczyste i różowiutkie...
Do tego buraczki konserwowe, surówka z ogórków kiszonych, ziemniaczki...
Mniam, mniam...
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2013/10/zeberka-pieczone.html