ßßß Cookit - przepis na Galareta z głowizny i nóżek

Galareta z głowizny i nóżek

nazwa

Wykonanie

pół głowy wieprzowej
3 nóżki wieprzowe
4 l wody
sól
pieprz
czosnek
2-3 marchewki
cebula
listek laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka jajek na twardo
groszek zielony z puszki
Głowę i nóżki wyszorować, włożyć do dużego garnka, zalać wodą, dodać marchewkę, cebulę trochę soli do smaku i gotować na wolnym ogniu przez ok 3 godziny, aż mięso zacznie odpadać od kości.
Zdjąć z ognia, wyłowić wszystko na dużą tacę i przestudzić. A tymczasem do wywaru dodać rozgnieciony czosnek, doprawić solą i pieprzem.
Do pojemników włożyć plasterki jajka, groszek, marchewkę i mięso oddzielone od kości i zalać wywarem, Galaretę wystudzić i wstawić do lodówki, najlepiej do drugiego dnia.
Źródło:http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2015/07/galareta-z-gowizny-i-nozek.html