Wykonanie
pół głowy wieprzowej3 nóżki wieprzowe4 l
wodysólpieprzczosnek2-3
marchewkicebulalistek laurowykilka ziaren
ziela angielskiegokilka
jajek na twardo
groszek zielony z puszkiGłowę i nóżki wyszorować, włożyć do dużego garnka, zalać
wodą, dodać
marchewkę,
cebulę trochę
soli do smaku i gotować na wolnym ogniu przez ok 3 godziny, aż
mięso zacznie odpadać od kości.Zdjąć z ognia, wyłowić wszystko na dużą tacę i przestudzić. A tymczasem do
wywaru dodać rozgnieciony
czosnek, doprawić
solą i
pieprzem.Do pojemników włożyć plasterki
jajka,
groszek,
marchewkę i
mięso oddzielone od kości i zalać
wywarem, Galaretę wystudzić i wstawić do lodówki, najlepiej do drugiego dnia.