Wykonanie
Świetny sposób na zagospodarowanie większej ilości jaj, ponieważ
jajka zakonserwowane w solance mogą poleżać dłuższy czas, bez konieczności przechowywania ich w lodówce. Warunkiem jest przygotowanie solanki, o takim steżeniu, by ugotowane, zanurzone
jajko wypłynęło na wierzch.To tradycyjne niemieckie danie, szczególnie obecne w berlińskiej kuchni.Solankę można dodatkowo zabarwić np. łuskami z
cebuli, a na "potłuczonych" jajkach utworzy się marmurkowy wzorek.Jedzenie tak przygotowanych
jajek to uroczysty akt.
Jajka należy obrać ze skorupek, przeciąć wzdłuż na pół, następnie wyjąć
żółtko. Miejsce po
żółtku delikatnie posolić, dodać
pieprzu, kilka kropli
octu.
Żółtko na powrót umieścić w
białku, przycisnąć, nałożyć
musztardę i delektować się...
Składniki:60 g
soli na 1 l
wody1 łyżka
cukru8
jajek1
listek laurowy1 łyżeczka kulek
pieprzu3 ziarenka
ziela angielskiegołuski z kilku
cebulWykonanie:
jajka ugotować na twardo (10 minut). Potłuc drewnianą łyżką, tak by nie rozerwać skorupekzagotować
wodę z łuskami
cebuli przez kilka minut, aż
woda ładnie się zabarwi. Wyłowić łuski
cebuli, dodać
przyprawy,
sól i zagotować ponownie do rozpuszczenia się
soliugotowane, "potłuczome"
jaja umieścić w słoiku i zalać przestudzoną solanką. Po 3-7 dniach są gotowe do spożycia. W solance można
jaja przechowywać do 4 tygodni. Znawcy twierdzą, że wiele miesięcy, jednak
jajka po dłuższym przechowywaniu zaczynają zmieniać barwę i zapach, stają się mało apetyczneSMACZNEGO !