Wykonanie
Lubicie
galaretkę z nóżek ? Zbliżają się Święta Wielkanocne, postanowiłam przypomnieć Wam o jej istnieniu :) Delikatna, pełna warzyw, pysznego
mięska - tak, to wspaniała przekąska.Przygotowanie nie jest trudne, wymaga jedynie czasu - konieczne jest wielogodzinne gotowanie
mięsa.
Składniki :2 nóżki wieprzowe (przednie)1 średnia
golonka wieprzowa8-10 ziaren
ziela angielskiego5-6
liści laurowychwłoszczyzna:4-5
marchewekkawałek
selera1
pietruszka1 podpieczona na gazie
cebula (lub ususzona w piekarniku)
sól,
pieprzok. 2,5 litra
wodyDodatki - co kto lubi:
zielony groszek,
kukurydza,
jajko na twardozielona
natka pietruszkiPrzygotowanie :Dokładnie myję nóżki i
golonkę, przekładam je do wysokiego garnka, zalewam
wodą, dodaję
ziele angielskie i
liście laurowe. Zagotowuję, zmniejszam ogień i gotuję
mięso na wolnym ogniu 3 godziny, w międzyczasie zdejmując z powierzchni "szumy".
Wywar ma "mrugać", nie powinien się mocno gotować. Myję i obieram warzywa, dokładam do garnka gdy
mięso jest zupełnie miękkie. Czuwam, by warzywa się ugotowały, ale nie rozgotowały - wyjmuję je w odpowiednim czasie. Łącznie
mięso powinno się gotować minimum 4 godziny - ma zupełnie odstawać od kości przy dotknięciu łyżką. Gdy ten moment nastąpi, wyławiam je ostrożnie łyżką cedzakową, a płyn przecedzam przez sitko.
Wywar doprawiam do smaku
solą i
pieprzem. Obieram dokładnie
mięso (zwłaszcza z
golonki, w nóżkach go właściwie nie ma). Przygotowuję niewielkie miseczki, do każdej według uznania nakładam porcje
groszku, ugotowanych wcześniej warzyw, kawałków zielonej
natki pietruszki - zalewam
wywarem i odstawiam do ostygnięcia. Gdy płyn jest chłodny, ostrożnie przestawiam miseczki do lodówki do całkowitego zastygnięcia.Przepis autorski.