Wykonanie
Uwielbiam te pierogi, sycące, bo z
mięsem i soczyste, bo z dodatkiem
kapusty, koniecznie z
mięsem wołowym, może być takim z rosołu. Ja najbardziej lubię je na drugi dzień, odsmażone na masełku klarowanym :)
ciasto:4 szklanki
mąki pszennej2 łyżki
oleju1 i 1/3 - 1,5 szklanki mocno ciepłej
wodyszczypta
solifarsz:1 kg
mięsa wołowego (zwykle
daję rosołowe bez kości)0,5 kg
kiszonej kapusty z
marchewką2 średnie
cebulesól,
pieprz2
liście lauroweziele angielskieMięso myjemy, kroimy w średnią kostkę, zalewamy
wodą, wrzucamy
liść laurowy, 4 kuleczki
ziela angielskiego, 1/4 łyżeczki
soli.
Wołowinę zagotowujemy, zbieramy szumy, gotujemy dalej pod przykryciem na małym ogniu, uzupełniając
wodę, do miękkości, następnie studzimy.
Kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna możemy przepłukać, ja tego nie robię, bo lubię tę kwaskowatość. Odciskamy z soku, kroimy drobno, zalewamy
wodą, wrzucamy
liść laurowy i gotujemy pod przykryciem przez około 35 minut, jeśli trzeba uzupełniamy
wodę, następnie studzimy.
Potem kapustę odciskamy z soku, przekładamy do miski.
Cebule obieramy, siekamy, smażymy na złoto na
oleju, odcedzamy z tłuszczu, przekładamy do miseczki.
Mięso i
kapustę przepuszczamy przez maszynkę do
mięsa na średnich oczkach. Następnie dodajemy 1/4 łyżeczki czarnego, najlepiej świeżo zmielonego
pieprzu, przestudzoną
cebulę,
sól do smaku, dokładnie mieszamy.
UWAGA: Jeśli pomimo
kapusty farsz wydaje Wam się "suchy", można dołożyć parę łyżek
wywaru z
wołowiny.Z
mąki,
oleju,
wody i
soli zagniatamy elastyczne ciasto, dzielimy je na 3 części, dwie zawijamy w ściereczkę, trzecią wałkujemy cienko, wykrawamy kółeczka, wypełniamy farszem i dokładnie sklejamy.
Pierożki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 5 - 6 minut od wypłynięcia, odcedzamy.Podajemy na przykład ze skwarkami z
boczku,
masłem lub usmażoną na złoto
cebulką.