ßßß
SkładnikiFarsz:mix suszonych grzybów, 20 gliście laurowe, 3 sztukiziele angielskie, 3 ziarnaczosnek, 1 ząbekkapusta kwaszona, 400 gcebula, 1 małamarchewka, 1 małamasło, 2 łyżkiburaki, 400 gjajko, 1 sztukasól, pieprzCiasto:mąka pszenna, 3 szklankijajka, 2 sztukiciepła woda, 1/2 szklankiolej, 1 i 1/2 łyżkisólSposób przygotowaniaGrzyby zalać 1 szklanką zimnej wody. Odstawić na 24 godziny. Dodać 1 liść laurowy, 1 ziarenko ziela angielskiego i obrany czosnek. Gotować pod przykryciem, aż będą miękkie. Wywar z grzybami przelać przez sitko (wywar można zostawić na zupę grzybową). Grzyby drobno pokroić.Kapustę wypłukać. Zalać zimną wodą. Dodać pozostałe liście i ziarenka ziela. Gotować do miękkości. Kapustę dokładnie odcisnąć z wody i drobno posiekać.Buraki obrać, zalać wodą i przykryć pokrywą. Gotować, aż będą miękkie. Wystudzić i zetrzeć na grubych oczkach tarki.Na maśle zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać marchewkę startą na grubych oczkach tarki. Chwile dusić. Dorzucić kapustę i buraki. Przyprawić solą i pieprzem. Wbić jajko. Dokładnie wymieszać.Składniki na ciasto połączyć w gładką masę. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 15 minut.Następnie cienko rozwałkować. Wycinać koła o średnicy 7 centymetrów. Na każde nakładać po łyżeczce farszu. Złożyć na pół, boki dokładnie zlepić. Można docisnąć widelcem. Gotować w osolonej wodzie w dużym garnku. Z podanych składników wyszło około 35 pierogów.