Wykonanie
SkładnikiFarsz:mix
suszonych grzybów, 20 g
liście laurowe, 3 sztuki
ziele angielskie, 3 ziarna
czosnek, 1 ząbek
kapusta kwaszona, 400 g
cebula, 1 mała
marchewka, 1 mała
masło, 2 łyżki
buraki, 400 g
jajko, 1 sztuka
sól,
pieprzCiasto:
mąka pszenna, 3 szklanki
jajka, 2 sztukiciepła
woda, 1/2 szklanki
olej, 1 i 1/2 łyżki
sólSposób przygotowania
Grzyby zalać 1 szklanką zimnej
wody. Odstawić na 24 godziny. Dodać 1
liść laurowy, 1 ziarenko
ziela angielskiego i obrany
czosnek. Gotować pod przykryciem, aż będą miękkie.
Wywar z
grzybami przelać przez sitko (
wywar można zostawić na zupę
grzybową).
Grzyby drobno pokroić.
Kapustę wypłukać. Zalać zimną
wodą. Dodać pozostałe liście i ziarenka ziela. Gotować do miękkości.
Kapustę dokładnie odcisnąć z
wody i drobno posiekać.
Buraki obrać, zalać
wodą i przykryć pokrywą. Gotować, aż będą miękkie. Wystudzić i zetrzeć na grubych oczkach tarki.Na
maśle zeszklić
cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać
marchewkę startą na grubych oczkach tarki. Chwile dusić. Dorzucić
kapustę i
buraki. Przyprawić
solą i
pieprzem. Wbić
jajko. Dokładnie wymieszać.Składniki na ciasto połączyć w gładką masę. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 15 minut.Następnie cienko rozwałkować. Wycinać koła o średnicy 7 centymetrów. Na każde nakładać po łyżeczce farszu. Złożyć na pół, boki dokładnie zlepić. Można docisnąć widelcem. Gotować w osolonej wodzie w dużym garnku. Z podanych składników wyszło około 35 pierogów.