Wykonanie
Tradycyjne pierogi, których nie może zabraknąć podczas Wigilij.SKŁADNIKIFARSZ:80 dag
kiszonej kapusty2
cebule10 dag
suszonych grzybów15 dag
masła3 łyżki
olejusól,
pieprzCIASTO;2 szklanki
pszennej mąkijajkoszczypta
solipół szklanki ciepłej przegotowanej
wodySPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Farsz
Grzyby namoczyć w wodzie, następnie gotować około 2 godzi.
Kapustę dociskamy z nadmiaru
wody następnie drobno siekamy.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na
oleju.
Kapustę oraz
masła dodać do
wywaru grzybowego i dusić na małym aż do odparowania płynu, pod koniec dodać przesmażoną
cebule. Całości doprawić
solą i
pieprzem, odstawić do przestygnięcia.CiastoDo przesianej
mąki dodać,
jajko,
sól, oraz pół szklanki
wody, wszystkie składniki zagniatamy, do chwili aż ciasto będzie odstawało od miski. Ciasto rozwałkować, szklanką wykroić krążki, na środku każdego krążka kładziemy farsz, brzegi ciasta zwilżamy i zlepiamy. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku około 3 minuty od wypłynięcia, następnie wyjmujemy najlepiej łyżką cedzakową. Podawać podsmażoną
cebulką .