Wykonanie
Do świąt zostało jeszcze trochę czasu. Mimo to już dziś podaję Wam mój przepis na uszka, które idealnie smakują z barszczem czy też z
sosem grzybowym.Ciasto:500g
mąkibardzo ciepła
wodasólśrednie
jajko4-5 łyżek
oleju lub
masłaSkładniki na ciasto dobrze wyrabiamy a następnie odkładamy przykryte folią, żeby odpoczęło.Farsz:
kapusta kiszona (3/4 szklanki)
suszone grzybki (2 szklanki po ugotowaniu)
cebulałyżka
masłajajkosólpieprzJeśli chodzi o ilości poszczególnych składników, musicie zdać się nieco na własny smak. Ja przygotowuję farsz z przewagą
grzybów. Niektórzy wolą jednak, jeśli jest w nim więcej
kapusty. Proporcje można więc zmieniać dowolnie.
Grzybki i
kapustę gotuję do miękkości,
cebule smażę na połowie łyżki
masła, aż będzie lekko złota. Następnie
mielę w maszynce wszystkie składniki. Farsz wstępnie doprawiam
solą i
pieprzem, wbijam
jajko. W garnku z grubym dnem rozpuszczam pozostałą część
masła i przekładam do niego farsz. Często mieszając „prażę” nadzienie aż zgęstnieje. Na koniec całość ostatecznie doprawiam i odstawiam do wystudzenia.Ciasto cieniutko wałkuję, kroję w kwadraciki i formuję uszka. O sposobie formowania pierogów, uszek i innych nadziewanych pyszności będzie jednak osobny wpis.