Wykonanie
SkładnikiFarsz:mix
suszonych grzybów, 20 gram
liście laurowe, 3 sztuki
ziele angielskie, 3 ziarna
czosnek, 1 ząbek
kapusta kwaszona, 500 gram
cebula, 1 mała
marchewka, 1 mała
masło, 2 łyżki
sól,
pieprzCiasto:
mąka pszenna, 200 gram
masło (w temperaturze pokojowej), 150 gram
serek twarogowy, 150 gram
sól, 3/4 łyżeczkiDodatkowo:
jajko, 1 sztuka
siemię lniane, 2 łyżkiSposób przygotowania
Grzyby zalać 1 szklanką zimnej
wody. Odstawić na 24 godziny. Dodać 1
liść laurowy, 1 ziarenko
ziela angielskiego i obrany
czosnek. Gotować pod przykryciem, aż będą miękkie.
Wywar z
grzybami przelać przez sitko (
wywar można zostawić na zupę
grzybową).
Grzyby drobno pokroić.
Kapustę wypłukać. Zalać zimną
wodą. Dodać pozostałe liście i ziarenka ziela. Gotować do miękkości.
Kapustę dokładnie odcisnąć z
wody i drobno posiekać. Na
maśle zeszklić
cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać
marchewkę startą na grubych oczkach tarki. Chwile dusić. Dorzucić
kapustę. Przyprawić
solą i
pieprzem. Dokładnie wymieszać.Składniki na ciasto połączyć w gładką masę. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.Ciasto rozwałkować. Wycinać koła o średnicy 7 centymetrów. Na każdy krążek nakładać zimny farsz. Złożyć na pół, brzegi dokładnie zlepić. Pierogi przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem. Posmarować rozbełtanym
jajkiem i posypać
siemieniem lnianym. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut. Z podanych proporcji powinno wyjść 20-25 pierogów.