ßßß
SkładnikiFarsz:mix suszonych grzybów, 20 gramliście laurowe, 3 sztukiziele angielskie, 3 ziarnaczosnek, 1 ząbekkapusta kwaszona, 500 gramcebula, 1 małamarchewka, 1 małamasło, 2 łyżkisól, pieprzCiasto:mąka pszenna, 200 grammasło (w temperaturze pokojowej), 150 gramserek twarogowy, 150 gramsól, 3/4 łyżeczkiDodatkowo:jajko, 1 sztukasiemię lniane, 2 łyżkiSposób przygotowaniaGrzyby zalać 1 szklanką zimnej wody. Odstawić na 24 godziny. Dodać 1 liść laurowy, 1 ziarenko ziela angielskiego i obrany czosnek. Gotować pod przykryciem, aż będą miękkie. Wywar z grzybami przelać przez sitko (wywar można zostawić na zupę grzybową). Grzyby drobno pokroić.Kapustę wypłukać. Zalać zimną wodą. Dodać pozostałe liście i ziarenka ziela. Gotować do miękkości. Kapustę dokładnie odcisnąć z wody i drobno posiekać. Na maśle zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać marchewkę startą na grubych oczkach tarki. Chwile dusić. Dorzucić kapustę. Przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.Składniki na ciasto połączyć w gładką masę. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.Ciasto rozwałkować. Wycinać koła o średnicy 7 centymetrów. Na każdy krążek nakładać zimny farsz. Złożyć na pół, brzegi dokładnie zlepić. Pierogi przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać siemieniem lnianym. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut. Z podanych proporcji powinno wyjść 20-25 pierogów.