Wykonanie
Tak, tak wiem roboty przy nich nie mało jednak jak już najdzie mnie ochota zakasam rękawy i biorę się do roboty.Kartacze zwane także cepelinami do tej
pory robiłam tylko z farszem mięsnym ale tym razem postawiłam na aromatyczną
kapustę gotowaną z
suszonymi grzybami a następnie zasmażaną z
grzybkami obgotowanymi i
cebulą – już sam farsz wyszedł genialny w smaku.Jak to zawsze bywa narobiłam tyle by zaspokoić smak na kolejne parę miesięcy i obowiązkowo zawiozłam Babciom – ich uśmiech mówił sam za siebie
Składniki: Ciasto ziemniaczane:1 kg. ugotowanych, mącznych
ziemniaków1,5 kg surowych, mącznych
ziemniaków1/2 szklanki
mąki pszennej1
jajkosól,
pieprz Farsz:1 kg.
kiszonej kapusty z
marchewką2
cebule2 łyżki
masła klarowanego250g. obgotowanych, pokrojonych w małą kostkę
grzybów leśnychgarść
suszonych grzybów leśnych2
liście laurowe5 kule
ziela angielskiegosól,
pieprzOkrasa:skwarki lub boczek/kiełbasa
cebula Przygotowanie: Farsz:
Suszone grzyby zalać wrzątkiem, odstawić do wystudzenia, posiekać drobno.
Kapustę pokroić, zalać
wodą, dodać posiekane,
suszone grzyby,
liście laurowe i
ziele angielskie.
Kapustę gotować do miękkości ok. 1,5 godz.- odcedzić.
Cebulę posiekać drobno, zeszklić na
maśle, dodać obgotowane
grzyby, smażyć kolejne 2 min.Dołożyć ugotowaną
kapustę pozbawiając się
liści laurowych i
ziela angielskiego, doprawić
solą i
pieprzem, smażyć chwilę mieszając aby wszystkie smaki się ze sobą połączyły. Ciasto ziemniaczane: Ugotowane,zimne
ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce.Surowe
ziemniaki obrać,umyć,zetrzeć na tarce o małych oczkach lub za pomocą maszynki. umieścić je na gazie nad miską, pozostawić na 10 min. (powstałego płynu nie wylewać – wytworzy się
skrobia)
Ziemniaki połączyć razem, wsypać
mąkę pszenną oraz dodać
skrobię ziemniaczaną która powstała z tartych
ziemniaków,wbić
jajko, doprawić
solą i
pieprzem.Zagnieść odchodzące od dłoni ciasto ( w razie potrzeby dosypać
mąki)Ciasto pokroić na ok. 20 nie dużych kawałków , każdy rozpłaszczyć w dłoni.Na ciasto nałożyć obfitą ilość farszu, sklejać dokładnie brzegi kartacza.W dużym garnku zagotować
wodę z
solą, gotować kartacze partiami ( po 3-4 sztuki) ok 10 min po wypłynięciu.Podawać okraszone skwarkami z
cebulą.Odsmażone na
smalcu są równie pyszne.
Smacznego