Wykonanie
Przygotowanie włoskiego ciasta na ravioli jest dość proste. Nadzienie natomiast do włoskich Ravioli to zazwyczaj
serek ricotta,
mięso, warzywa (przepis na
ricotta ravioli,znajdziecie na moim blogu w etykietach
makarony) Ja tym razem zrobiłam z
kapusta i
grzybami ;)
Składniki:Ciasto:300g
mąki pszennej3
jajaszczypta
soliNadzienie:2 szklanki
suszonych grzybów(namoczonych przez noc i ugotowanych)2 szklanki
kapusty kiszonej(ja podgotowałam)1
cebulapieprz,
sól2 łyżki
masłaWykonanie:Ciasto:
Mąkę zagniatamy z
solą i całymi
jajkami,na jednolita masę. Zawijamy w folię.Farsz:
Grzyby mielimy w maszynce z
kapustą i podsmażoną na
maśle cebulą.(Ja drobno posiekałam). Doprawiamy do smaku.
Ciasto przepuszczamy przez maszynkę do
makaronu. Pół płata smarujemy
białkiem.Na nasmarowanej połówce układamy farsz w odstępach 2-3cm. Przykrywamy drugą połową ciasta,przyciskami palcami
między farszem, radełkiem wycinamy kwadraty z ciasta,z farszem znajdującym się w centru.
Zagotować osoloną
wodę,ravioli gotować przez ok 4 minuty,żeby były miękkie, ale nie rozgotowane.W międzyczasie roztapiamy
masło , podsmażamy drobno posiekaną
cebulkę. Ravioli wyciągamy łyżką cedzakową na patelnie. Mieszamy , podgrzewamy i podajemy. Gotowe.
Smacznego!!!