Wykonanie
Skoro był barszcz to koniecznie muszą być uszka z
kapustą i
grzybami , nieodłączny dodatek do wigilijnego barszczu . Przygotowanie uszek jest trochę pracochłonne ale myślę warto je zrobić samodzielnie ponieważ ich smaku nie da się zapomnieć.
składniki na 4 porcjeciasto2 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki gorącej
wody1
jajkonadzieniepół kilograma
kapusty kiszonej1
cebula1
jajkomasło do smażeniaszklanka
suszonych grzybkówkilka
liści laurowychkilka ziaren
ziela angielskiegosól i
pieprzprzepis
Mąkę przesiewamy , robimy w niej dołek do którego wbijamy
jajko i dolewamy około 3/4 szklanki gorącej
wody i wyrabiamy ciasto które ma być elastyczne .
Kapustę drobno szatkujemy i lekko solimy.Wymoczone
grzyby gotujemy .Na
maśle smażymy drobno posiekaną
cebulę, dodajemy
kapustę z liśćmi laurowymi i
zielem angielskim, ugotowane i pokrojone
grzyby z
wywarem i wszystko dusimy do miękkości .Nadzienie mieszamy, doprawiamy
solą i
pieprzem. Do lekko przestudzonego nadzienia wbijamy surowe
jajko, aby masa się nie rozpadała .Zagniatamy ciasto, cienko rozwałkowujemy i wycinamy kieliszkiem kółka, na środek kładziemy farsz, zlepiamy jak pierogi i łączymy razem oba brzegi. Uszka wrzucamy do wrzącej
wody osolonej , wyjmujemy gdy wypłyną .