ßßß Cookit - przepis na Uszka z kapustą i grzybami

Uszka z kapustą i grzybami

nazwa

Wykonanie

Skoro był barszcz to koniecznie muszą być uszka z kapustą i grzybami , nieodłączny dodatek do wigilijnego barszczu . Przygotowanie uszek jest trochę pracochłonne ale myślę warto je zrobić samodzielnie ponieważ ich smaku nie da się zapomnieć.
składniki na 4 porcje
ciasto
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki gorącej wody
1 jajko
nadzienie
pół kilograma kapusty kiszonej
1 cebula
1 jajko
masło do smażenia
szklanka suszonych grzybków
kilka liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
sól i pieprz
przepis
Mąkę przesiewamy , robimy w niej dołek do którego wbijamy jajko i dolewamy około 3/4 szklanki gorącej wody i wyrabiamy ciasto które ma być elastyczne .
Kapustę drobno szatkujemy i lekko solimy.Wymoczone grzyby gotujemy .
Na maśle smażymy drobno posiekaną cebulę, dodajemy kapustę z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, ugotowane i pokrojone grzyby z wywarem i wszystko dusimy do miękkości .
Nadzienie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Do lekko przestudzonego nadzienia wbijamy surowe jajko, aby masa się nie rozpadała .
Zagniatamy ciasto, cienko rozwałkowujemy i wycinamy kieliszkiem kółka, na środek kładziemy farsz, zlepiamy jak pierogi i łączymy razem oba brzegi. Uszka wrzucamy do wrzącej wody osolonej , wyjmujemy gdy wypłyną .
Źródło:http://smakowitedania.blogspot.com/2012/12/uszka-z-kapusta-i-grzybami.html