Wykonanie
SkładnikiFarsz:
grzyby suszone, 20 gram
liście laurowe, 3 sztuki
ziele angielskie, 3 ziarna
czosnek, 1 ząbek
kapusta kiszona, 400 gram
masło, 1 łyżka
cebula, 1 średnia
sól, świeżo mielony
czarny pieprzCiasto:
mąka pszenna, 2 szklanki
jajko, 1 sztukaletnia
woda, 1/2 szklanki
sólSposób przygotowania
Grzyby zalać 1 szklanką zimnej
wody. Odstawić na 24 godziny. Dodać 1
liść laurowy, 1 ziarenko
ziela angielskiego i obrany
czosnek. Gotować pod przykryciem, aż będą miękkie.
Wywar z
grzybami przelać przez sitko (
wywar można zostawić na zupę
grzybową).
Grzyby drobno pokroić.
Kapustę wypłukać. Zalać zimną
wodą. Dodać pozostałe liście i ziarenka ziela. Gotować do miękkości.
Kapustę dokładnie odcisnąć z
wody i drobno posiekać. Na
maśle zeszklić
cebulę pokrojoną w kostkę. Dorzucić
kapustę. Przyprawić
solą i
pieprzem. Chwilę dusić.Połączyć składniki na ciasto. Masę zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 15-20 minut. Następnie cienko rozwałkować. Wycinać koła o średnicy 4-5 centymetrów. Na każde nakładać po pół łyżeczki farszu. Złożyć na pół, boki dokładnie zlepić. Rogi złączyć. Gotować w osolonej wodzie w dużym garnku. Z podanych składników powinno wyjść około 40-45 uszek.buy propecia