Wykonanie
Barszcz to żelazny punkt wigilijnego menu. Przygotowany z pieczonych
buraków ma głęboki lekko słodkawy smak. W towarzystwie
grzybowo-kapuścianych uszek smakuje wybornie. Najlepszy jest przygotowany dzień wcześniej taka aby smaki i aromaty dobrze się połączyły.
Składniki:Na barszcz:1,5kg
buraków1 l
bulionuduża
cebula3 ząbki
czosnku3
liście laurowe3-4 ziarna
ziela angielskiego6-8 ziaren
czarnego pieprzu6
suszonych grzybów2 łyżki
octu winnegosólcukierNa uszka:300g
maki pszennej tortowej
żółtko jajka160ml gorącej
wody50g miękkiego
masłaszczypta
soliokoło 20
suszonych grzybkówkiszona kapusta2 łyżki
masłasól,
czarny pieprzWykonanie:Barszcz:
Buraki szorujemy, osuszamy i zawijamy pojedynczo w folię aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach C przez 1h. Odwijamy, studzimy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę.
Grzyby (zarówno do zupy jak i do uszek) gotujemy w niedużej ilości
wody (
wywar zachowujemy). Kilka pozostawiamy do barszczu, resztę drobno siekamy.
Wywar z gotowania
grzybów łączymy z 1l
bulionu. Dodajemy pokrojone w kostkę
buraki, opieczoną
cebulę,
ziele angielskie,
liść laurowy i ziarna
pieprzu i gotujemy na małym ogniu aż barszcz nabierze intensywnej barwy i buraczanego smaku. Dodajemy całe ząbki
czosnku i
ocet. Doprawiamy do smaku
solą,
cukrem i ewentualnie świeżo mielonym
czarnym pieprzem. Przed podaniem odcedzić i podgrzać ale nie zagotować bo straci kolor!Uszka: W garnku rozgrzewamy łyżkę
masła i przesmażamy na niej
kiszona kapustę. Podlewamy niewielka ilością
wody i dusimy do miękkości dolewając
wody w razie potrzeby.
Kapustę drobno siekamy. Łączymy z
grzybami, łyżką
masła,
sola i świeżo mielonym
czarnym pieprzem.Z
maki,
żółtka,
masła,
wody i szczypty
soli zagnieść jednolite, elastyczne ciasto. Cieniutko rozwałkować i wykroić koła. Na środek każdego nałożyć łyżeczkę farszu. Zlepić formując uszko. Gotować w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia.