Wykonanie
Tak się cudownie składa, że moja babcia jest mistrzynią dań mącznych. Jako
młoda dziewczyna pracowała na kuchni w jednym z ośrodków wczasowych. Wiadomo, że tam głównie naleśniki, pierogi, kopytka i mielone. Również krokiety były na porządku dziennym. Przeważały głównie takie z farszem mięsnym lub
kaszą. Jednak mi najbardziej smakuje wersja bezmięsna – z
kapustą i
grzybami.Przedstawiam Wam więc przepis na chyba najlepsze krokiety jakie
jadłam w życiu. Oczywiście przepis nieco udoskonaliłam i uwspółcześniłam.Składniki na naleśniki:125g
mąki pszennej tortowej300ml
mleka30g roztopionego
masła2
jajkaszczypta
soliW oryginalnym przepisie należało wszystko zmiksować razem i odstawić „aby się przegryzło” na 10 min. Ja natomiast oddzieliłam
białka od
żółtek i upiłam na sztywną pianę. Dopiero
potem wszystkie pozostałe składniki zmiksowałam, odstawiłam na 10 min a na samym końcu dodałam pianę i lekko zamieszałam łyżką aby składniki się połączyły.Składniki na farsz:1 kg
kiszonej kapusty15-20 dag
grzybów suszonych (ja używam podgrzybków) – namoczonych wcześniej w wodzie
cebula duża
liść laurowy i
ziele angielskie (można dodać jeszcze
pieprz czarny w ziarnach)
sól,
pieprzmasło klarowane
Grzyby gotujemy w wodzie w której się moczyły. Odcedzamy, studzimy i kroimy na mniejsze części.
Kapustę myjemy i gotujemy w wodzie (można użyć
wody z
grzybów) z
liściem laurowym,
zielem angielskim i
pieprzem ziarnistym. Gotujemy aż do miękkości. Następnie odcedzamy i kroimy na mniejsze części.
Cebulę siekamy i podsmażamy na
maśle na patelni. Dodajemy
kapustę i
grzyby. Przesmażamy. Przyprawiamy
solą i
pieprzem mielonym.Składniki:naleśniki nasmażone z przepisu powyżejfarsz przygotowany według przepisu powyżej
masło klarowane1-2
jajkabułka tarta (najlepiej drobno mielona)Farsz nakładamy do naleśników i zawijamy jak krokiety (najpierw boki do środka a
potem zwijamy rulon). Panierujemy w
jajku i
bułce tartej. Podsmażamy na
maśle klarowanym na złoty kolor.