ßßß

Tak się cudownie składa, że moja babcia jest mistrzynią dań mącznych. Jako młoda dziewczyna pracowała na kuchni w jednym z ośrodków wczasowych. Wiadomo, że tam głównie naleśniki, pierogi, kopytka i mielone. Również krokiety były na porządku dziennym. Przeważały głównie takie z farszem mięsnym lub kaszą. Jednak mi najbardziej smakuje wersja bezmięsna – z kapustą i grzybami.Przedstawiam Wam więc przepis na chyba najlepsze krokiety jakie jadłam w życiu. Oczywiście przepis nieco udoskonaliłam i uwspółcześniłam.Składniki na naleśniki:125g mąki pszennej tortowej300ml mleka30g roztopionego masła2 jajkaszczypta soliW oryginalnym przepisie należało wszystko zmiksować razem i odstawić „aby się przegryzło” na 10 min. Ja natomiast oddzieliłam białka od żółtek i upiłam na sztywną pianę. Dopiero potem wszystkie pozostałe składniki zmiksowałam, odstawiłam na 10 min a na samym końcu dodałam pianę i lekko zamieszałam łyżką aby składniki się połączyły.Składniki na farsz:1 kg kiszonej kapusty15-20 dag grzybów suszonych (ja używam podgrzybków) – namoczonych wcześniej w wodziecebula dużaliść laurowy i ziele angielskie (można dodać jeszcze pieprz czarny w ziarnach)sól, pieprzmasło klarowaneGrzyby gotujemy w wodzie w której się moczyły. Odcedzamy, studzimy i kroimy na mniejsze części.Kapustę myjemy i gotujemy w wodzie (można użyć wody z grzybów) z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem ziarnistym. Gotujemy aż do miękkości. Następnie odcedzamy i kroimy na mniejsze części.Cebulę siekamy i podsmażamy na maśle na patelni. Dodajemy kapustę i grzyby. Przesmażamy. Przyprawiamy solą i pieprzem mielonym.Składniki:naleśniki nasmażone z przepisu powyżejfarsz przygotowany według przepisu powyżejmasło klarowane1-2 jajkabułka tarta (najlepiej drobno mielona)Farsz nakładamy do naleśników i zawijamy jak krokiety (najpierw boki do środka a potem zwijamy rulon). Panierujemy w jajku i bułce tartej. Podsmażamy na maśle klarowanym na złoty kolor.