Dzisiaj na obiad były pyszne pierogi z kapustą i grzybami.Składniki na ciasto:- 2,5 szklanki mąki pszennej- szczypta soli- łyżeczka masła- 1/2 szklanki ciepłego mleka- 1/2 szklanki ciepłej wody- 1 jajkoSkładniki na farsz:- 100g suszonych grzybów- 250g kapusty kiszonej- 1/2 cebuli- 1 jajko- 3 łyżki masła klarowanego- 1 łyżeczka bułki tartej- sól, pieprz do smakuWykonanie:Robimy dołek w mące dodajemy szczyptę soli wlewamy rozbite jajko i powoli lejemy ciepłą wodę z mlekiem ciągle wyrabiając. Wyrabiamy ciasto do momentu odchodzenia ciasta od rąk i stolnicy.Grzyby myjemy i namaczamy na 3-4 godziny odcisnąć obgotować do miękkości.Kapustę wypłukać i odcisnąć. Grzybykapustę i cebulę drobno posiekać i obsmażyć na masełku klarowanym. Gdy nasz farsz wystygnie dodajemy rozbite jajko i bułkę tartą, doprawiamy i nadziewamy ciasto.Gotujemy na wolnym ogniu w osolonej gotującej się wodzie, aż do wypłynięcia.Podawać na ciepło z masełkiem i bułką tartą.Smacznego!