Wykonanie
Pyszne, tradycyjne krokiety z
kapustą i
grzybami, są doskonałym dodatkiem do czerwonego barszczu wigilijnego. Danie jest nieco pracochłonne ale warte przygotowania ze względu na swój wyśmienity smak i przyznam się, że na moim
stole goszczą o wiele częściej niż tylko w czasie świąt Bożego Narodzenia .
składniki na 10 krokietówciasto2 szklanki
mąki pszennej2
jajka2 szklanki
mleka1/2 szklanki
wody2 łyżki
olejuszczypta
solifarsz500 g
kapusty kiszonejszklanka
suszonych grzybów1
cebulałyżka
masłałyżeczka
przyprawy typu
wegeta ( przepis tutaj )2
jajkaszklanka
bułki tartej do panierowania
olej do smażenia
sól i
pieprzprzepis
Suszone grzyby zalewamy niewielką ilością zimnej
wody i dostawiamy na 2 godzimy.Do miski wsypujemy przesianą
mąkę, wlewamy
mleko, wbijamy
jajka i dolewamy
wodę, dodajemy szczyptę
soli i
olej. Całość miksujemy, aż otrzymamy gładkie ciasto naleśnikowe. Na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu smażymy naleśniki z obu stron.
Cebulę drobno siekamy, a następnie rumienimy na
maśle od czasu do czasu mieszając, po czym odstawiamy z ognia.Do garnka przekładamy opłukaną
kapustę kiszoną, zalewamy zimną
wodą w takiej ilości żeby była przykryta. Dodajemy
liście laurowe,
ziele angielskie, ziarenka
czarnego pieprzu, doprawiamy
solą i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy.Wymoczone i osolone
grzyby również gotujemy do miękkości w wodzie w której się moczyły.Ugotowane
grzyby odcedzamy,
wodę zostawiamy, będzie potrzebna do farszu .Dobrze odsączone
grzyby drobno siekamy.Wystudzoną
kapustę kroimy i wrzucamy do miski, dodajemy posiekane
grzyby,
wodę z ugotowanych
grzybów oraz zrumienioną
cebulę.Całość doprawiamy
pieprzem oraz domową
przyprawą typu
wegeta, wszystko dokładnie mieszamy.Na każdym naleśniku kładziemy porcję nadzienia i zawijamy krokiety.Krokiety obtaczamy w doprawionych
solą i
pieprzem roztrzepanych jajkach i panierujemy w
bułce tartej, smażymy na większej ilości rozgrzanego
oleju z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.